Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Vad du har


Jag budgeterar, därför är jag. Ja, vad är jag? Inte överdrivet unik då budgetering är en vanlig syssla - inte helt sällan tråkig och källa för revision. För egen del har jag gjort budgetering i många år. Eller kanske jag ska säga försök till budgetering. Det har varit svårt att över tid balansera min budget och ibland har den fallit i glömska. Det blev annorlunda med You Need A Budget, ibland kallad YNAB.

När jag provade YNAB första gången var verktyget ett windows-program. Numera är det en molntjänst och ett webbgränssnitt.

YNAB är till viss del en kassabok för att föra inkomster och utgifter. Samtidigt så har verktyget en del speciella egenskaper som kan vara lite knepiga att ta till sig. Ett sådant exempel är prognos - någon sådan finns inte. Du kan inte sitta och planera en hel månad i stöten och budgetera dina framtida inkomster och utgifter. Du kan självfallet mata in dessa men innan de affektuerats kan du inte använda dem i din budget.

Tanken här är att du inte ska kunna betala räkningar med pengar du ännu inte har. Metoden handlar istället om allokering vilket betyder att du kan ge de pengar du har ett jobb att utföra - men bara de som du har! Det är ett annat mindset än i traditionell budget och prognos.

Har du endast femhundra kronor så kan du bara budgetera med femhundra.


 Du behöver vänta tills du har mer pengar på ditt konto för att inte övertrassera - gör du det får du en röd budget.


För att komma bort från en röd budget behöver du prioritera - vad är viktigast? Hyran troligen. Elen. Detta sätt att arbeta ger dig en mycket tydligare bild av vad som är viktigt. När du får in nya pengar - budgetera vidare.

När en ny månad startar kommer YNAB att rulla över budgeten. Du kommer då att upptäcka några nya saker för den nya månaden. Bland annat kommer du se att pengar du spenderat som du inte hade förra månaden fortsatt kommer att lysa rött för den månaden - men inte i den nya. Där kommer det att stå en nolla. Vad har hänt? Jo, YNAB har automatiskt dragit av det du drog över med i den nya månadens budgeterbara belopp. Det finns heller inga budgeterade belopp utan nu börjar jobbet igen. Du kan automatbudgetera från tidigare månader för att komma igång.


Något jag nyligen upptäckte är de spännande sökfunktionerna. Sök exempelvis ut de stora beloppen o och gör något åt dem.


Vet du inte vad eller hur en budget fungerar så är det lättare att ta sig an YNAB. Vissa behöver ingen budget men det gör jag. Du kan alltid prova gratis. Jag tjänar inget på att rekommendera produkten men jag står för dess finess, funktion och värde.

Kommentarer

Populära inlägg