Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Månadssummering 2019 januari


Världen är lite upp och ned i familjen Pennings konglomerade investeringsgrupp. Sedan årsskiftet har OMXS30 rusat med över åtta procent. Där har vi inte alls hängt med utan januari är plus minus noll för oss - eller i reda pengar 56 kronor plus! Vissa investerare nollställer sina beräkningar vid årsskiften och lägger gammalt groll bakom sig, något jag kallar självbedrägeri. Åtminstone ett rullande tolv är att föredra är min åsikt. Då ser det trevligare ut.

I mitten av november gjorde jag patron ur i Avanza och la mig likvid. I slutet av december investerade jag mindre summor i ädelmetaller och jag känner mig konfident så här långt. I min värld så har inget förändrats under januari utan vi är fortsatt i en nedåtgående trend - bear market.


Då jag är för feg för att blanka letar jag istället andra avkastningskällor - bland dessa finns allt från Lendify till Tessin. Min diversifiering är nu ovanligt hög för att vara mig. Vad finns det då att säga om januari?

Vi sparar i tre delar: amorteringar, kortspar och långspar. Sammantaget är målet för 2019 att dessa belopp sammantaget ska uppgå till 53 % av inkomsterna. Detta nådde vi inte vilket beror på att det korta sparandet blev noll kronor. Dessa pengar togs till att finansiera några olika barnrelaterade kostnader som är planerade att tas igen under våren - egentligen en bokföringsfråga. Både långspar och amorteringar nådde plan, däremot. 14 % av inkomsterna ska gå till amorteringar och 23 % till långsiktigt sparande. Utfallet blev 13 % respektive 28 %.

I reda nyckeltal blev utfallet:

  • Sunny Days +2,57 % (plan +0, 25 %)
  • Loan Days -0,02 % (plan -0,34 %)
  • Amortering/inkomst 13 % (plan 14 %)
  • Långsiktigt sparande/inkomst 28 % (plan 23 %)
Prognosen för helåret 2019 är:
  • Sunny Days +21,69 %
  • Loan Days -3,84 % 
Prognosen sedan 2011 landar för 2019 på:
  • Sunny Days +241,53 %
  • Loan Days -23,38 %
Prognosen är att vi under 2024 kommer att ha mer kapital än skulder. Vi räknar aldrig in bostaden som en finansiell tillgång så det innebär i teorin en betald bostad. 


2029 som planen avslutas är året då jag och frugan fyller 62 om vi lever och har hälsan. Planen säger oss idag att vårt kapital då uppgår till 217 % av skulderna. Väljer vi då att sluta arbeta räcker pengarna under 15 år till att täcka 29 % av våra slutlöner om vi räknar på noll kronor i avkastning från den dagen. Ja, säljer vi huset och flyttar till mindre blir det helt andra belopp.

Det finns en delplan som innehåller att under åren fram till 2029 gå ned i arbetstid till först 90 % sedan 80 %. Detta finansieras via lönerevisioner och en mer stringent budget då barnen flyger ut under denna tid.

Om någon tycker att detta ser bra ut kan jag säga att jag räknar på 3 % i årlig avkastning vilket jag ser som mycket lågt. Så det ser ljust ut.

Kommentarer

Populära inlägg