Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Stoisk privatekonomi


Inte alla är glada i att människor har pengar. Det anses kapitalistiskt att vara rik, dessutom orättvist. Hur kan det vara så här? Inte alla har ärvt blodspengar utan många har skapat sig sin egen förmögenhet och trygghet via hårt arbete och sparande.

Nu är det uppe på tapeten igen att införa förmögenhetsskatt. Och fastighetsskatt. Och arvsskatt. Vi ska inte ens få äga det vi äger. Barn ska inte få ärva sina föräldrar utan staten ska ha pengar ännu en gång. Våra boenden, som vi har lån på, ska vi betala skatt för om vi moderniserar det med redan skattade medel.

Det kallas att utjämna orättvisorna. Det kommer inte att fungera, för det har det aldrig gjort. Istället är det enda som fungerar incitament för att jobba och tjäna pengar. Eller så väljer man stoiska principer.

För under hot av nya skatter så gör stoikern alltid vad han kan för att jämna ut oddsen kring osäkerhet. Det gäller att hantera vad som är möjligt att påverka istället för att hytta med näven. Om nu nya skatter kommer så kan vi inte göra något åt dessa mer än att betala. Vi får hitta andra vägar att skydda våra pengar och skapa oss flera.

Stoicismen förespråkar kontroll över våra begär som vägen till harmoni. Det är inte utan att man skäms över hur stor brist på självkontroll människor har - som att ha höga ideal kring samhället men handla utifrån sin egen vinning är något som bejakas samtidigt som vi snörper på munnen om någon ertappas med det. Gör en stoisk handling, köp aldrig kvällspressen och protestera varje gång du ser skvaller i din dagstidning.

Men åter till pengar och stoicismen - hur hänger de ihop? Jo, framförallt kring skulder. Du ska vara varsam i att skuldsätta dig. Det inte bara är en ekonomisk fråga utan också en andlig. För vem vill vara ägd och inte fri? Skulder innebär att du ger upp kontroll som du har i världen och överlämnar den till någon annan. Och en stoiker jobbar bara med det som går att påverka.

Det är faktiskt bättre att leva ett stramt liv än ett i svår skuld där dina alternativ begränsas. Idag är det lätt att skuldsätta sig. En skuld behöver dock inte vara dålig - den kan vara en investering som växer och gör dig rikare. Sådana skulder är dock få till antalet och innebär alltid en risk. Ta det varsamt med skulder.

Kommentarer

Populära inlägg