Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Fortsatt jagOm du förlorade alla dina pengar - hur skulle du reagera? Allt ditt kapital, alla dina aktier och fonder puts väck! Hur skulle du hantera något sådan?

Författaren Chuck Palahniuk, mest känd för romanen Fight Club, drabbades av sådana förfärliga nyheter. En agent, som representerat honom under åratal, hade sakta men säkert dränerat Chuck på alla hans royalties och lurat av honom allt. Han var från en dag till annan rik och sedan utblottad.

Så som relativ kändis fick han vid ett tillfälle frågan av en reporter hur det kändes att ha förlorat alla sina pengar. Efter en stunds eftertanke kom den magiska repliken:

Det är ganska skönt.

Att skriva var från början mitt sätt att tjäna pengar. När jag skriver spenderar jag inte. Så det här tar mig tillbaka till att just skriva. 

Det finns större frågor i livet. Och jag är medveten om att jag är den person som tog mig hit. Jag är fortfarande den personen och jag kan vända allt till det bättre. Jag har förmågan att komma fram med något riktigt starkt, vibrerande och intressant.

Palahniuk hade kommit till en viktig insikt. Troligen föregicks den av ilska, förnekelse och kanske förtvivlan. Men han nådde fram dit många inte når. Men till vad?

Jo, att tillse att vår identitet och vår lycka inte är kopplad till fysiska och finansiella ting eftersom de är utom vår kontroll. Och de är utom vår kontroll - hela vårt monetära system kan kollapsa och du kan inte göra något åt det.

Palahnuiks alla pengar blev stulna. Och det blev möjligt eftersom dessa pengar aldrig var hans utan bara några siffror på ett bankkonto. De pengar vi anser oss ha kan ses som ett lån tills vi spenderar dem eller tills de blir värdelösa på grund av myndigheter och stat. Däremot, vårt självförtroende och känslan att det var vi som tjänade de där pengarna, vi som arbetade hårt och självuppoffrande - den är vår. Vi kan därför göra det igen.

Otur kan ta ditt jobb, dina pengar och även bränna ner ditt hus. Förändrar det den du är? Bara om du låter det ske.


Kommentarer

Populära inlägg