Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Investera inomhus


Vad är ett långt liv för en slags gåva om huvudet är tungt och bara vill sova?

Jag läste ovan lyrik en gång för länge sedan och raderna har bitit sig fast. Vad är väl vi om vi inte förmår - förmår att vara i nuet och att förmå uppskatta det? Människan är den enda biologiska varelse som struntar i att vara lyhörd för sin biologi.

Jag lyssnade till Matthew Walker i fredagens Skavlan, där förresten den märkliga men djupt fascinerande artisten Aurora också berikade, som forskar och även skrivit en bok om vår hjärna och sömnen. Om behandling som förlänger ditt liv, förbättrar ditt minne och gör dig mer kreativ. Den kur som håller dig smal och minskar sockersuget, som skyddar dig mot cancer och demens, parerar influensa och förkylning, minskar risken för hjärtattack, stroke och diabetes. Och som dessutom gör  dig lyckligare och hjälper mot ångest och depression. Ja, precis - sömnen.

En sådan enkel sak som sömnen. Att ligga ned och stänga ögonen och flyta bort. Varför bekämpar vi den? Vikten av att sova sju till åtta timmar per natt är bevisad.

Det har skett en drastisk ökning av sömnproblem bland unga och det är de unga kvinnor som drabbats hårdast. Mobilerna är en del av problemet där det artificiella ljuset. Vi behöver faktiskt att vara ute mitt på dagen i flera timmar. Vi får då både frisk luft och ljus. Att sedan lägga sig innan klockan tio i ett svalt och mörkt rum och sömnen är din. Du behöver naturligt dagsljus och nattsvart mörker för att alla dina signalsubstanser och hormoner ska ha en möjlighet att reparera sig under den viktiga nattsömnen.

Människor har större delen av vår historia sovit två gånger per dygn - en lång sömnperiod på natten och en kortare på eftermiddagen när det varit som varmast. Sömn är en del av oss sedan urminnes tider, något som vi numera brukar våld på. Sömn bör ses som en viktig del av livet och inte ett nödvändigt ont. Bra kost, motion och sömn brukar nämnas som faktorer som får människor att må bra. Samtidigt påverkas både kost och motion  enormt av din sömn så frågan är om sömn inte bör prioriteras högst. Sover du dåligt så hur går det då med träningen? Och kosten?

Precis som så mycket annat är inte sömn nödvändigtvis självklar - vi kan störa den och göra den mer otillgänglig. Att skaffa sig rutiner kring sin sömn är en god idé. Att inte äta på kvällen och helst heller ingen alkohol eller koffein alls efter klockan nio på morgonen (!) och att lägga sig ungefär samma tid varje dag är bra vanor. Varva ned i god tid, ta ett varmt bad och att lägga sig i ett mörkt och svalt rum är andra. Mycket utevistelse och motion under dagen hjälper också till.

Ingen lön, ingen status, inga investeringar eller pengar heller, för den delen, är värt något om vår upplevelse av livet är nedsatt. Att sova gott och tillräckligt mycket är en förutsättning för detta. De absolut flesta vuxna behöver sova mellan sju och nio timmar per natt - hur mycket sover du? Det handlar om din hälsa och ett långt liv.

Kommentarer

Populära inlägg