Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Månadssummering 2019 februari


Saved by the bell.

Så går det att sammanfatta månaden som gick i den finansiella kretsen Penning. Utsvävningar, så som en semesterresa, och en dyr bilreparation utarmade sparandet till negativa belopp. Ja, du läser rätt - sparandet till vår gyllene framtid slutade på minus 1 332 kronor.

Ändå gick månaden förbaskat bra eftersom vi räddades av värdeutvecklingen i kappsäcken med guldpengar. Över 3 procent i värdeutveckling gav månaden februari en finfin sista rad. Man tackar och bockar och skäms lite också.

På skuldsidan fanns inget ljust att utläsa utan denna ökade istället för att minska med 7 067 kronor där plan egentligen är en minskning med ungefär 8 500 kronor per månad. Att ta sig i kragen är ett av nästa månads mål.

Utfallet i stort blev (blått är bra och rött är det inte):
  • Sunny Days +3,05 % (plan +0, 25 %)
  • Loan Days 0,28 % (plan -0,34 %)
  • Amortering/inkomst 11 % (plan 14 %)
  • Långsiktigt sparande/inkomst -15% (plan 23 %)
Prognosen för helåret 2019 är:
  • Sunny Days +22,22 % (plan +21,69 %)
  • Loan Days -3,17 % (plan -3,84 %)
Prognosen sedan 2011 landar för 2019 på:
  • Sunny Days +243 %
  • Loan Days -22 %
Prognosen är att vi under 2024 kommer att ha mer kapital än skulder. Vi räknar aldrig in bostaden som en finansiell tillgång så det innebär i teorin en betald bostad. Detta innebär att vi kan göra oss helt skuldfria detta år - en hisnande tanke om inget annat. Frihet är frihet även om man sitter i en cell så länge dörren ut är öppen så att man kan promenera ut när man önskar.

2029 som planen avslutas är året då jag och frugan fyller 62 om vi lever och har hälsan. Planen säger oss idag att vårt kapital då uppgår till 217 % av skulderna. Väljer vi då att sluta arbeta räcker pengarna under 15 år till att täcka 29 % av våra slutlöner om vi räknar på noll kronor i avkastning från den dagen. Ja, säljer vi huset och flyttar till mindre blir det helt andra belopp.

Det finns en delplan som innehåller att under åren fram till 2029 gå ned i arbetstid till först 90 % sedan 80 %. Detta finansieras via lönerevisioner och en mer stringent budget då barnen flyger ut under denna tid.

Det finns alltid hopp om att det ska gå bättre men vi håller oss kvar i en genomsnittlig värdeutveckling på 3 % per år.

Annat att notera? Ja, mest som kuriosa eftersom det är utan vikt i dagsläget men för första gången sedan vi köpte huset värderas det högre än vad vi köpte det för. Det enda som är intressant med det är att belåningsgraden minskar vilket kan öppna för bättre räntor, kanske.

Kommentarer

Populära inlägg