Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Upp, ned eller mittemellan


Marcus Aurelius skrev följande tänkvärda ord:

En sten som kastas upp i luften vinner inget på vägen upp - och förlorar inget på vägen ned.

Hmm? Vad betyder det? Visst vinner stenen höjd som den sedan förlorar igen? Texten är dock en liknelse av oss själva och våra egon. Och för att vidare förtydliga detta - vad är ett ego?

Deepak Chopra sammanfattar det så här:

Egot är naturligtvis inte den du egentligen är. Egot är din självbild, din sociala mask, det är den roll du spelar. Din sociala mask lever på att bli omtyckt av andra. Den vill styra och lever på att ha makt, för egot lever i ständig rädsla för att inte duga.


Att ta udden av sitt ego är hälsosamt. Oavsett när det går bra för oss eller när det går åt helsefyr är det värdefullt att inse att ett stort ego inte gynnar oss. För likt stenen på sin färd i luften är det bra att inse att allt vi vinner kan vi också förlora - och mer därtill.

Vi behöver hålla i åtanke att allt som sker - alla vinster eller framgångar, statusmarkörer och vinningar inte förändrar oss. En imponerande prestation gör dig inte till en imponerande person. Inte heller ditt fatala misslyckande gör dig till en talanglös människa. Att ha en stor förmögenhet gör dig inte speciell och att vara utan pengar gör dig inte värdelös. Upp, ned eller mittemellan - vi blir inte andra människor av yttre omständigheter. Betänk.

Det är istället endast hur vi agerar och vilka val vi gör som visar vilka vi är. Och bara nu, i denna stund, räknas - inte vad du gjort tidigare eller vad du avser att göra i en imaginär framtid.

Vi är desamma oavsett om vi vandrar i solens sken eller famlar i ett mörker. Glöm aldrig det eftersom i denna insikt bor din styrka och din frihet. Betrakta allt som ett tillfälligt lån. Se på världen på samma sätt som en skådespelare ser på rekvisitan på en scen. Njut av dem under pjäsen, men var medveten om att de måste lämnas tillbaka så fort det står så i manuset.

Hedonistisk adaptation är ett fenomen som betyder att vi ständigt vänjer oss vid saker som vi har och sedan börja ta dem för givna. Negativ visualisering är en enkel och galet effektiv övning som kan påminna oss om hur bra vi har det. Utgångspunkten är simpel: föreställ dig att dåliga saker har hänt, eller att inget bra har hänt. Du bestämmer omfattningen av katastrofen:

Att förlora alla dina ägodelar.
Aldrig ha träffat din make.
Att förlora en familjemedlem.
Att förlora en känsla som din syn eller hörsel.
Du kan också föreställa dig hur situationer som du är på väg in i kommer att gå fel.

Även om du inte tror på denna typ av pessimism så är det ett ledande steg till ett lyckligt och meningsfullt liv.

Kommentarer

Populära inlägg