Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Brandövning


Jag har mina funderingar kring att gå i pension. Jag är dock över de femtio och ser det som en möjlighet. Så jag läser och lyssnar med intresse på det heta ämnet FIRE som står för Financial Independence Retire Early - fritt översatt ekonomiskt oberoende och en tidig pension. Att göra sin hemläxa, en plan och tillse ett genomförande för att klara av ett liv utan krav på ett jobb - inte dumt alls. Faktiskt jättebra.

För livet är oförutsägbart och att arbeta i årtionde efter årtionde på ett jobb som du hatar för att gå i pension vid 65 år är en farlig risk. Att springa på löpbandet under långa timmar för att kunna betala för saker du inte vill ha till priser du inte har råd med? Genom att vara sparsam, lära sig nya praktiska saker, radikalt förändra prioriteringar och investera klokt har gett många möjligheten att gå i pension långt före de 40. Utmärkt - inte minst sparar det på vår planet att dra ned på konsumtionen.

Det finns dock en fråga som man behöver tillfoga planen: om du plötsligt skulle kunna gå i pension mycket tidigare än normalt - vad ska du göra med din tid? Livets ska inte bestå av oändligt jobb och slit men du behöver fortfarande syfte och mening med din tillvaro. Du behöver fortfarande göra någonting både med din frihet och gåvan vi kallar existens.

Att sova till tio, läsa tidningen, gå på en promenad, ta en tupplur och sedan se på sin TV är inte i närheten av syfte, mening och existens. Ekonomiskt oberoende är meningslöst om du spenderar din tid med att se varje film på Netflix. Pension är ett tomt mål om det inte finns ett syfte med vad du tar dig för. För det ironiska kan bli att du hade ett större syfte på det jobb du gjorde allt för att slippa undan.

Detta är inte någon kritik mot FIRE eller ens en avundsjuk kommentar. Istället är det en anmodan att tänka ett steg längre.

Kommentarer

Populära inlägg