Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

En gnutta ledighet


Ända sedan jag insåg, och det sent som vanligt, att jag betalar alldeles för mycket skatt i förhållande till utfallet i samhällskontraktet, har jag funderat på att gå ned i arbetstid. Eftersom jag tvingas, utöver kommunskatt, också betala statlig inkomstskatt på ytterligare 20 % kan man undra vad som är mest värt - slantar eller ledighet. Dessutom är årets löneförhandling ännu inte klar så det lär bli mer skatt att betala till staten. Den skamliga skatten för public service, eller stats-TV som jag föredrar att kalla den, kostar mig också 112 kronor extra per månad.

Det är enkelt att räkna på en ledig dag per vecka alternativt en dag varannan vecka - det blir en 80- eller 90-procentig tjänst. Så vad kostar då 10 procent? Ja, till att börja med är det månadslönen delat med tio, helt enkelt. Sedan börjar dock det svåra men angenäma.

För i mitt fall kostar 10 % ledighet 7 % lön. Och 20 % ledighet 16 % lön. Visst, det faller bort en del pensionsavsättningar men oavsett så är det lite billigare att vara ledig jämfört med att jobba och vi jämför tid med pengar. Och jag spar också reskostnad samt restid. Väljer jag att vara ledig en dag per vecka kommer jag undan den statliga skatten.

Jag har aldrig tidigare jobbat deltid så det kan vara dags för mig. Det finns så många vinster. Det blir roligare och mindre arbetsamt att arbeta de andra dagarna, jag hinner med mera - inte minst att motionera och ta hand om min hälsa.

Blir människor lyckligare av att arbeta 80 procent? Troligen är det så. Jag har ännu inte hört någon påstå motsatsen av de jag vet som jobbar mindre. Välmående är viktigare än pengar. Undrar om det är vanligare att deltidare blir utbrända än heltidare? Knappast.

Ett citat ifrån Flashback i frågan:

För min del har jag stortrivts när jag haft möjlighet att jobba 80 procent... Det är den perfekta balansen - i alla fall om man jobbar hela dagar och alltså får tre helgdagar istället för två... Man hinner inte bara vila upp sig och fixa det praktiska utan har tid och ork att hitta på roliga saker. Så, ja, 80 procent är fantastiskt, enligt mig. Har man en fast inkomst så kan man ju anpassa sina utgifter i enlighet med den... så jag skulle i framtiden gärna vilja jobba 80 procent igen. Gärna för alltid. Jag har andra intressen och skulle gärna vilja prova på lite eget företagande vid sidan om...

Ungefär så tänker även jag. Min arbetsgivare är inte knusslig i frågan och jag vet andra som arbetar 90 eller 80 procent på mitt jobb. Jag fyller 52 år i år och det är jag väl värd? Lite ledighet?

Rädslan för en lägre pension är det viktigaste skälet att inte jobba deltid. Det anser 63 procent av de privatanställda tjänstemän som inte vill jobba deltid. Men pensionen påverkas inte så negativt av deltidsarbete som många tror. I PTK:s rapport Deltid och framtid kan man bland annat läsa hur deltid påverkar pensionen. 

Kommentarer

Populära inlägg