Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Gör mindre


Att uppleva att vi har för litet tid är vanligt. Du hinner inte med. Det mesta blir ett tillkortakommande. Du slits mellan olika saker som pockar på uppmärksamhet. Du släcker bränder och du tätar hål med tuggummi. Du planerar för att räcka till under dagen men oftast faller den samman efter kort tid. Om så bara ett dygn hade fler timmar!

Men faktum är att du och jag har tid så det räcker. Vi har tillräckligt med tid när vi prioriterar rätt. Och det är bra - för ett annat faktum är att om vi gör mindre så blir tillfredsställelsen dubbel. Minst.

Att spendera mindre tid på onödiga sker och mer på de verkligt viktiga - det är rätt men kanske inte så enkelt innan man lärt sig. Men att göra mindre innebär också att vi gör dem bättre. Filosofen Seneca sa en gång följande: att vara överallt är att vara ingenstans. Om du gör för mycket så slutar det med att du gör för lite, även om det låter märkligt.

Men hur gör man då? Vad är viktigt och vad är det inte?

Jo, först behöver du fundera ut vad som gör dig glad, upplyft, positiv och engagerad. Skriv ned dessa saker på en lista. Tänk sedan lite mer kring vad du kan göra för andra eller världen i stort som känns meningsfullt - det kan vara djur, människor eller varför inte en planta? Skriv också ned detta. Fundera mera kring göromål du gillar på olika sätt då de ger dig tillfredsställelse i någon mening. Skriv ned och du har snart din bas, ditt fundament i att göra mindre. Gör en prioritering av listan om du kan - eller vänta med det till något framtida tillfälle.

Sedan kommer du till handlingarna förknippade med din lista och här använder vi oss av den klassiska 80/20-principen. Tanken med den är att ungefär 20 % av dina handlingar i livet producerar 80 % av dina resultat. Ungefär så fungerar det för de flesta människor - relativt få ageranden har en stor påverkan.

På samma sätt är det 80 % av ditt sysslande som producerar blott 20 % värde. Det är ett slöseri med din tid att använda den så.

I förmågan att särskilja det som ger mening och innehåll från det som inte gör det är nyckeln till yttre effektivitet och ett inre lugn. Du behöver då inte längre stressa utan göra saker och ting i maklig takt med stor närvaro. Du gör mindre men får ut mer. Du har faktiskt mer tid över att göra saker och ting bättre.

Kommentarer

Populära inlägg