Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Klimatbov


Klimathotet är reellt i den bemärkelse att CO2-halten i vår atmosfär är historiskt hög, åtminstone om vi tittar ett par, tre miljoner år bakåt i tiden. Klimathotsförnekare gör sig inte besvär att kommentera för detta är ett faktum - temperaturen stiger på grund av växthusgaser och vi behöver ta till åtgärder. Det hjälper oss inte att det på sikt är en istid på gång då vi pratar om ett antal tusen år framåt.

När halten av växthusgaser ökar i atmosfären stannar mer värme kvar vid jordytan. Jordens naturliga växthuseffekt förstärks, temperaturen stiger och klimatet förändras med risk för allvarliga effekter runt om i världen.

Havsytan kan stiga med en halvmeter. Leder uppvärmningen till att stora landisar på Grönland och i Antarktis börjar smälta kan havsytan stiga väsentligt mer. Miljoner människor riskerar sämre hälsa när insekter och sjukdomar sprider sig. Tillgången på dricksvatten kan bli sämre och många växter och djur hotas av utrotning när deras livsmiljöer förändras så snabbt att de inte hinner anpassa sig.
Ett varmare klimat bedöms även leda till mer extremt väder som långa torrperioder och häftiga regn.

 I korthet: vi behöver minska användningen av kol, olja, naturgas, bensin och diesel kraftigt. Och inget fel i det, alla dessa smutsiga fossila bränslen tar död på folk av bara den anledningen. Utan en stor och snabb omställning till ett fossillfritt samhälle lär vi passera 450 ppm under 2030-talet, och sedan även 500 ppm troligen runt år 2060.

Innan industrialseringen, det vill säga innan vi människor började gräva upp fossilt kol i form av olja, naturgas och kol, låg halten CO2 mycket stabilt i närmare tiotusen år på nära 280 ppm. Det är ökningen från den nivån som är den största anledningen till de förändringar av klimatet som vi nu kan konstatera.

Trots att det nu gått över 25 år sedan den första rapporten från FNs klimatpanel fortsätter utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Utsläppen minskar inte ens än så länge sett ur ett globalt perspektiv. Mängden CO2 i atmosfären ökar för varje år, oftast med 2-3 ppm per år.

Så vad kan man göra? En hel del och man bör börja på hemmaplan. Du kan göra ett intressant test här för att se hur ditt klimatavtryck ter sig. Själv blev jag en klimatbov med c:a 10,5 ton CO2 per år. i utsläpp. Det som är bra är att familjen Penning har en klimatsmart värmekälla i bostaden och att vi väljer miljömärkt el. Bra är också att vi väljer närodlat och efter säsong när det gäller mat. Och undviker palmolja i maten. Vi shoppar också relativt lite. Och köper begagnat. Däremot skulle vi behöva byta till miljöbilar, äta mindre nötkött, mer vegetariskt och inte kasta mat.

Om man nu är en klimatbov, så som jag, går det att köpa sig fri - åtminstone mentalt. Via Trine klimatkompenserar min familj motsvarande 62 ton CO2 per år men det vill vi successivt öka. Vi vill vara garanterade att vi kan göra ett mindre avtryck. Att både själv bli duktigare men samtidigt hjälpa andra.

Kommentarer

Populära inlägg