Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Tvång


Om du tänker efter - hur ofta känner du dig tvingad till att göra något eller bete dig på ett visst sätt för att passa in eller följa efter? Hur ofta skrattar du på de rätta ställena eller nickar allvarsamt när du tror att det är det rätta att göra? Hur många är de tillfällena du väljer att underordna dig, dina inre tankar, dina värderingar och din etik för att förhålla dig i situationen?

Jag tror att det var Bob Proctor som en gång sa att du är det enda problemet du någonsin kommer att ha - och du är den enda lösningen. Det är så lätt att följa flocken och att sedan skylla på andra människor för våra brister, att skylla på allt och alla för vår oförmåga att nå våra mål.

När vi inte längre kan ändra situationen, det är då vi utmanas att förändra oss själva. Och det enda sättet som vi någonsin kommer att kunna förändra världen är genom att ta fullt personligt ansvar för våra handlingar och våra resultat. Det enda sättet som vi någonsin kommer att göra våra liv och livet för dem omkring oss bättre är att förstå att vi är början och slutet på alla problem. Förtroendet och kraften i det personliga ansvaret är allt vi behöver.

De flesta människor inser inte att allt positivt som negativt kommer från oss själva. De behöver slänga bort offerkoftan och istället agera. De behöver sluta att tro att de har blivit missgynnade. De måste ge upp tron på att de aldrig har fel, att deras liv är svårt och att det inte kommer att bli bättre. För annars är det ett faktum att det kommer att bli ett långt och svårt liv att leva. Däremot är det så att människor som anser att de har befogenhet att förändra situationen är ofta de som faktiskt gör det.

Hur ofta möter du en människa som tar personligt ansvar för sina problem och aldrig skyller från sig? Någon som är nöjd med vem de är, där de är och vart de ska? Dessa människor är relativt ovanliga då de allra flesta känner sig beroende av yttre omständigheter, andras gillande och att få beundran. Många är rädda för att bli kritiserade. Samtidigt så kan vi alla förändra detta.

När du tar etthundra procents ansvar för din egen lycka och framgång resulterar detta i verkliga handlingar, i dina relationer, i din hälsa och karriär - och inte minst dina dagliga interaktioner med andra. När du gör detta, om så bara för en dag eller en stund kommer magin - du hittar kraft som du kanske inte trodde var möjlig. Du hittar nya sätt att närma sig dina utmaningar. Du kommer att se hur du kan göra saker och ting bättre. Den som säger att vederbörande inte har någon makt har heller ingen kraft.

Du kan inte fly dig själv. Oavsett hur fort du springer eller hur långt du far har du dina problem, dina fel och dina misslyckanden med dig. Oavsett var du går. Du går alltid med dig. Så det bästa sättet att leva ett bra liv är att fixa dig själv istället för att försöka fixa din omgivning. Och det enda sättet att göra detta är genom att ta fullt ansvar varje dag - hela dagen.

När du tar det fulla ansvaret, även om det verkar fel eller riktigt orättvist, så håller du makten i egna händer. Om du vill vara riktigt fri måste du ta ansvar för ditt liv. Om du inte gör det då kommer din lycka och fulländning att vara helt beroende av andra människor och yttre omständigheter.

Kommentarer

Populära inlägg