Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Vad gör du här?


Existensens varande. Vad är det? Vad är det som påverkar vår förmåga att hantera kriser och svåra levnadsförhållanden? Livet måste ha mening, så heter boken skriven av Viktor Frankl, en gång en överlevare från koncentrationslägret Auschwitz och sedermera en pionjär inom psykologi. Ja, han borde ju veta en hel del i ämnet och boken i sig är ett minne om hans tid i lägret.

Frankl fann att skillnaden mellan människor som överlevde och människor som inte gjorde det ofta hade att göra med en sak: att se ett syfte med sitt liv. Med en stark känsla för livsmening hade man en större överlevnadsförmåga, något som kunde ta en genom svåra och till synes hopplösa tider. Avsaknad av sådan och man gav lättare upp.

De syften som Frankl nämner är bland annat att någon hade en käresta utanför lägret medan en annan en viktig uppgift de ville utföra någon gång, någonstans. Mest intressant var att innebörden i syftet eller meningen inte spelade någon roll utan det räckte att personen själv fann det viktigt - stort som smått.

Idag lever vi i fred och ro. Är det då fortfarande viktigt för oss att hitta syfte och mening i livet? Ja, det tror jag absolut. Mental hälsa bygger på en viss grad av spänning mellan vad vi redan uppnått, vad vi fortfarande vill uppnå och gapet mellan vad vi är och vad vi vill bli. Sådan uppmärksamhet är inneboende i oss och är därför oumbärlig för mentalt välbefinnande. Vi är ofta som lyckligast och mest uppfyllda av livet när vi gör något som ger oss stor mening och inspirerar oss. Utan mening så varför göra det alls?

Man ska inte försöka att gå i alla riktningar samtidigt utan ta sig tid att fundera kring vad som är värt att spatsera mot. Människor som arbetar för att köpa saker, skaffa en karriär men utan anledning, vad ger det för mening? Du behöver ständigt fråga dig vad du gör här. Vad är meningen i ditt liv? Din familj? Din karriär? En bok du avser att skriva? Vill du förändra världen eller helt enkelt vara den bästa versionen av dig själv? Att ha ett syfte som ger dig mening bygger ditt välbefinnande, din självkänsla och möjlighet att njuta i goda tider men också uppmuntra i svåra.

Det är viktigt att notera att syftet i sig är underordnat. Det är snarare strävan för det som väsentlig. Det är resan som ibland är uppåt och ibland utför som ger mening åt vad du gör. Att kämpa är väsentlig och utan kampen så skulle slutmålet vara meningslöst, eller hur? Den goda nyheten är att om syftet är starkt nog så verkar kampen inte som en kamp alls.

Vi jobbar för pengar istället för att arbeta för syften. Vi söker efter fler sätt att tjäna mer pengar istället för att leta efter fler sätt som skapar mening. Vi har ersatt syftet med prylen. Vi har ersatt mening med ett fint hus, en snygg bil och en guldklocka som en pensionspresent. Och vi frågar oss varför ångest och depression bara växer sig större? Utan mening med livet - varför leva alls?

Fråga dig - vad är mitt sanna syfte? Varför är jag här om jag sattes till denna värld av ett enda skäl?  Vad skulle det kunna vara? Om du bara kunde göra en enda sak i resten av ditt liv, vad skulle du göra? Vad skulle du vilja att ditt bidrag till mänskligheten skulle vara?

Viktor Frankl var klok i sina tankar och jag citerar:

Livet blir aldrig outhärdligt av omständigheter utan bara av brist på mening och syfte.

Kommentarer

Populära inlägg