Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Den dag du förstår kommer att vara nu


Motivation är en grundbult. Finns inte den händer inget.

Kortsiktig motivation är enkel men en långsiktig är svår. Det finns tekniker och tillvägagångssätt för att skapa motivation men det är i princip inga som håller i längden. För så finurlig är vår hjärna som vill ha allt nu, om det går, och struntar i vad som sker framåt, om det är möjligt.

Vad som fungerar för mig är ren egoism. Jag vill ha det bra nu. Samtidigt vill jag att mitt framtida jag ska ha det bra. Jag nu och sen är ju fortfarande jag.

Det lite luriga i det här tankesättet är att jag idag kanske tar beslut eller gör saker som jag tror att mitt framtida jag kommer att uppskatta och värdera. Och det är något som i sig är en osäkerhetsprincip.

Jag minns att när jag var tjugo år trodde jag att mitt framtida jag ville ha en sportbil. En Camaro. Men det ville inte mitt framtida jag som numera också är mitt dåtida jag. Att försöka göra förutsägelser vad du vill i framtiden är en tuff uppgift.

Därför är ett alternativ att föra en dagbok. Några tankar i form av meningar varje kväll före läggdags kring hur dagen var, hur du mått och haft det och tankar du tänkt. Och över tid ger detta en karta och guide över hur du verkligen kände i olika situationer, vad du värdesatte och vad som du gladdes åt. Det är mycket svårt att förlita sig på minnen - men du kan lita på din dagliga bok.

Känner du att du inte har tid eller intresse eller för den delen - motivation - att teckna ned några tankar varje dag, kom då ihåg att du gör detta för dig - ditt framtida jag. Ditt framtida jag kommer att vilja titta tillbaka till den här tiden i ditt liv och finna ut vad du verkligen gjorde och hur du hade det. Ditt framtida jag kommer att använda detta för att ta bättre beslut.

Gör en recension av din dag eftersom du av naturen reflekterar mer över vad du avser att göra framåt. Minns din dag nedtecknad eftersom dina planer för framtiden bör bottna i din historia.

Kommentarer

Populära inlägg