Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Månadssummering 2019 april


En usel sparare kan kompenseras av god utveckling - så sammanfattar jag familjen Penning och april månad. Vi är inte i närheten, på långt håll, att nå sparkvoten. Samtidigt så hörde jag att sparkvot är omodernt så det håller jag mig till - den här månaden.

Vi nådde 10 % i sparkvot och 11 % i amorteringskvot - enkel plus ger 21 % av lönerna till soliga dagar. Så var det med det. Nu till roligare ting.

Guldhönan växte sig fetare och steg med 5,17 % under månaden varav avkastning 4,76 %. Eftersom mitt avkastningkrav är blygsamma 0,25 % per månad så blir därför målet överträffat likväl - sköter vi målsparandet ligger kravet på c:a 2 % per månad totalt. Grön bock på denna.

Guldhönan motsvarar nu drygt 6 % av våra nuvarande löner under 15 år eller 180 månader. Slutmålet i början av 2029 är drygt 25 %.

Jag kommer att fortsätta att konsolidera sparandet på färre aktörer - bland annat avser jag att avyttra de aktier jag har i Pepins och istället investera detta kapital i Spiltans aktie. Jag har redan pausat Avanza helt och hållet samt ökat på sparandet i Lysa med en ganska låg risk.

Värderingen av bostaden har gått kräftgång ända sedan vi köpte villan 2011 troligen lite för dyrt. Nu har det dock pruttat på lite och värderingen ligger 18 % högre än inköpspriset och vår belåning är av detta belopp 53 % med stor medvetenhet att detta är fiktiva siffror.

Ett rejält omtag av lånen var positivt och vi sänkte dem under månaden med nästan 1 %. Frugan betalar rejält mycket på sitt studielån och under 2022 lär det vara slutbetalt. Vi amorterar just nu 2,8 % årligen på bolånen och där lär vi stanna, det är lagom, tills vi når en ganska tydlig belåningsgrad på 50 % någonstans bortom 2022.

Pensionerna tuffar vidare uppåt. Funderar på om jag ska löneväxla och det beslutet blir efter lönerevisionen.

Det gäller att vara noga. Det är fortsatt sötebrödstider men vi är på ett slutande plan. Samtidigt som väldigt många har ett jobb så har också uppsägningarna ökat markant i Sverige. Med mina 51 år är jag inte hetast på marknaden vilket också bevisas av statistik. Trygghetsrådets dylika visar att i åldersgruppen 50-59 år tar det just nu i snitt 9 månader att få ett nytt jobb och en tredjedel av dessa fick också en lägre lön. 

Jag har ju stormsäkrat min båt genom att tillse att arbeta på en arbetsplats med kollektivavtal och därmed koppling till Trygghetsrådet samt avtalstadgad löneökningar samt tjänstepension. Jag har också en arbetslöshetsförsäkring som under 2 år täcker mina inkomst med sanna 80 %. Detta tänkte inte jag så mycket på i yngre år utan jag har arbetat utan några skyddande system många gånger. Och för att kunna bibehålla och skydda vår finansiella plan framåt så gäller det att vara varse risker. Just nu går min arbetsplats bra men vem vet hur det är imorgon.

Så nu stänger jag böckerna för april. God helg!

Kommentarer

Populära inlägg