Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Sköt ditt


Möjligen är jag gammeldags men jag förstår inte alls det som kallas sociala medier. Var finns det sociala i att lägga upp sina måltider eller vad man pysslar med för stunden? Nej, vi vet nog alla att det inte handlar om något socialiserande utom om bekräftelse. Och nyfikenhet.

Vi kan se var människor är, vad de gör och har på sig, vad de säger och vem de är eller vill vara. Men någon knapptryckning kan vi sedan ge och få bekräftelse, på något sätt. Hur kan det vara värdefullt eller ens värt tiden?

Snarare är det så att det aldrig tidigare i världshistorien, på grund av de social medierna, varit viktigare att fly andras göromål och uppdateringsgiftet och istället fokusera på sitt eget liv. Att vara upptagen med vad andra gör, säger, varför de gör det, vad de tänker och vad de avser att göra tar fokus ifrån ditt eget sinne och ditt eget liv - det som är verkligt och viktigt.

Egentligen är det absurt. Ett antal miljoner människor världen kring spenderar timmar och dagar efter varje uppdatering eller tweet en kändis gör med kommentarer och gillanden - tid de kunde ägnat åt sin egen lycka och framgång, egna ansträngningar, egna ord och handlingar med en riktning och ett syfte. Det har aldrig varit lättare än nu att fördjupa sig i andra människors liv på bekostnad av sitt eget.

Hur mycket tid spenderar du kring vad andra säger? Hur mycket tid tittar du på? Hur mycket tid, i jämförelse, spenderar du med fokus på ditt eget liv och syfte? Detta är väl värt att göra en kalkyl kring.

Att fokusera på sina egna angelägenheter och att vara tydlig med att andras göromål är deras och inte dina är dörren till frihet och effektivitet i ditt liv. Att sluta leta fel och brister hos andra och istället ägna dig åt att själv bli en bättre människa är det enda som faktiskt är värdefullt. Frågan är alltid: kan jag påverka? Är svaret nej så låt det vara.

Sluta upp med att fokusera på, leta fel hos eller bli upprörd av vad andra säger eller gör. Sluta upp med att jaga gillande från andra. Blanda inte ihop din tid ned andras utan ta hand om dina handlingar, angelägenheter och dina egna fel eller brister. Om du gör så kommer du att finna mer glädje, större självuppfyllelse och en gigantisk frihet.

Kommentarer

Populära inlägg