Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Bostadsrätt


Som jag nämnt tidigare står svenska kommuner inför ekonomiska utmaningar - nu och framöver. Både du och jag bor i en kommun och betalar kommunalskatt. På varje hundralapp du tjänar skattar du en viss procent och den skiljer sig stort åt beroende på var du bor.

I Sverige har just nu Dorotea kommun högst skatt medan Österåkers kommun har den lägsta. I Dorotea är skattesatsen 35,15 % och i Österåker 29,18 %. Tjänar du exempelvis tjugofemtusen kronor så blir skillnaden i ditt lönekuvert ungefär ettusen kronor - en försvarlig summa pengar.

I riket i stort är genomsnittet 31,19 %. Var ligger din kommun? I min ligger den på 32,42 % vilket får anses vara högt.

Kommunskatten påverkas av många faktorer - allt ifrån ekonomin till det politiska styret. Demografin spelar också stor roll men även det svenska Robin Hood-systemet där fattigare kommuner får ta del av rikare kommuners skatteintäkter. Många kommuner dignar också under kostnader för flyktingar som staten så smidigt lagt över ansvaret för. Med tanke på allt fattigare kommuner i stort lär vi få se skattehöjningar framgent.

Dorotea kommun, den dyraste kommunen att bo i, ligger i Västerbotten och 21 mil från närmsta storstad Umeå. Med runt 3 000 innevånare är skatteunderlaget skakigt, det motsvarar min lilla by på skåneslätten. Och befolkningsminskningen fortsätter, inte ens flyktingar vill stanna kvar och demografin är mörk inför framtiden.

Österåker kommun ligger i Stockholms län med Åkersberga som centralort. Befolkningsunderlaget är 45 000 plus, arbetsmarknaden i en helt annan klass. Bostäderna håller så klart också en helt annan prislapp. Demografin är mer framtidsljus.

Så ska man flytta till en kommun med lägre skatt? Är det en bra idé? Troligen inte av denna enda anledning men nog bör man beakta sådana saker om man avser att röra på sig. Två angränsande kommuner kan ju ha helt olika förutsättningar. Du som inte jobbar längre, av en eller annan anledning, har dessutom större frihet att välja var du vill bo utan att behöva fundera på arbetsplatsens läge.

Kommentarer

Populära inlägg