Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Mera min


Undrar hur min framtid ser ut, det gör jag en stund emellanåt. En framtid är både imorgon och om tio år. Samtidigt läggs obevekligt en dag till livet som passerat och att de kommande dagarna är en ändlig resurs. Sjukdom och död har klivit ut ur kulissen, lämnat statistrollerna och börjat påpeka sin roll i rampljuset. Jag är inte tjugo år. Inte ens trettio eller fyrtio. Kroppsligen och mentalt är jag på ett sluttande plan. Det är hög tid att jag ägnar mig själv en större uppmärksamhet, tacksamhet och tid. Min ändliga tid bör vara mera min.

En svaghet och feghet finns i mitt sinne men jag har bestämt mig. Det blir ingen löneväxling för en högre pension. Jag väljer istället att gå ned i tid. Om arbetsgivaren ger sitt godkännande. Jag vill, till att börja med, arbeta nio av tio dagar. Jag väljer tid framför pengar.

Jag har räknat på det oavsett. 10 procent ledighet kostar knappt 7 procent nettolön. Och lite pension. Och några semesterdagar. Tre sådana mindre mot 25 färre arbetsdagar på ett år eller totalt 52 lediga dagar istället för 30.

Under en genomsnittsmånad med fyra arbetsveckor blir det två lediga dagar till med en kostnad på ungefär 1 200 kronor per dag. Det låter mycket men vad är egentligen en ledig dag värd i pengar? Men också mentalt, inte minst de dagar då jag jobbar. En ledig dag är en trygg hamn för vila eller på sikt andra uppdrag i livet. Jag ser möjligheter, jag har tankar och idéer. Jag skulle till och med kunna tänka mig att jobba med något på en ledig dag - bara det är något annat än vad som står på mitt imaginära gesällbrev. Kreativitet bor inte i det repetitiva.

Livet är kort. Jag träffar eller talar med vänner eller föräldrar sällsynt ofta nog. Nya kontakter och upplevelser är få. Så låt oss alla anstränga oss att ta oss bort från banaliteter och hitta tiden för nya vänner och kära återseenden. Jag vill vara i verkligheten och tala och agera i sanning. Jag vill ställa de obekväma frågorna och dela med mig av dem.

Det här ska vara en början. Ett startskott. Mot förändring och mer åt mig.


Kommentarer

Populära inlägg