Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Övertolka


Igår hade jag en sådan där dag på jobbet. Då jag började känna irrelevans, trötthet och uppgivenhet. Varför jobbar jag här egentligen? Jag kan ju inte påverka och alla har sina egna agendor, allt från första jobbet och skaffa sig erfarenhet till hårda karriärmål. Jag då? Jag som vill göra skillnad, skillnad för kunden. Hjälpa, stötta, bidra och vara en partner att lita på.

Men det hjälper ju inte. Det är en kuliss. Vi ska bara verka vara en bra leverantör men samtidigt ska vi fakturera dem så hårt det bara går. Ingen symbios, egentligen. Inga tankar ens på att vara en del i samhällets väl och ve fastän man kan.

I slutänden är målet bara ett - en börsnotering. Och det är vi många som vet hur det fungerar. Det enda målet nu är att putsa upp och måla om. Det verkliga arbetet innebär att visa så bra siffror som möjligt, med de rätt kundkategorierna, de bästa och mest motiverade medarbetarna och den bästa produkten. Det kallas också ibland, lite elakt, för att sätta läppstift på liket - lite vackrare men samma sak i botten.

För kortsiktig hög lönsamhet leder ofta till svårare tider runt hörnet - glömmer du bort det långsiktiga partnerskapet med kunden blir det dyrt bakslag i sinom tid. Om inte medarbetarna känner inspiration och glädje i sitt arbete utan jagas med piska för att fakturera mera så har du snart inga medarbetare kvar. Om du bara har produkt ett och inte olönsamma produkt två och tre under utveckling så är du snart efter konkurrenterna. Om du bara fokuserar på det yttre - lacken på bilen - och glömmer bort att serva motorn så kör man snart inget mera. Men det gör inget - för bara man kan sälja företaget dyrt på börsen så att ägarna kan casha in så är allt bra.

För efter en lyckosam börsintroduktion där VD med flera får ut sina pengar och bonusar - då är nämligen resan över för många. Ledande aktörer brukar lämna eller sparkas ut. En del av de ursprungliga ägarna - entreprenörerna - går vidare mot nya äventyr. Ett börsnoterat företag är sedan ett annat företag, en annan sort. I min bransch är personalen allt, utan den finns ingen verksamhet. En sminkad gris kan vara vacker men är fortfarande en gris. Siffror är en sak medan verksamheten är en annan.

De flesta bara jobbar på utan att ens tänka. Stiger upp och går till jobbet och sedan går man hem. Man gör roliga saker på jobbet men vet egentligen inte mycket kring varför man gör det. Man pratar skit om kunden för att de är så bråkiga eller inte nöjda. Man går runt och tror att man har ett egenvärde, ett eget syfte och att lönen kommer oavsett. Man är missnöjd för att kaffet är dåligt eller att stolen är för hård. Man ägnar sig åt småsaker och petitesser.

Så jag undrar ibland - varför går folk till jobbet? Varför jobbar de? Inkomst behöver man - men i övrigt? Jag behöver motivation och inspiration för att trivas. Jag behöver mål som ligger i linje med mina personliga värderingar. Men vad behöver de?

Kommentarer

Populära inlägg