Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Uttagsplaneraren


Pensionsmyndigheten är en sjysst myndighet. De levererar, åtminstone. Nu är de på gång med ett verktyg som är en uttagsplanerare för pension. Den heter då lämpligen Uttagsplaneraren och kommer att släppas som en beta under hösten. Målgruppen är alla som fyller 54.

Detta verktyg är alltså ingen prognos med ett fuktat finger upp i luften. Nej, det kommer att handla om exakta planering och med reella belopp på ett mycket mer konkret sätt. Jag är nyfiken och kommer att testa detta verktyg så snart det finns tillgängligt.

Jag tänker månatligen från och med nu vara mer noggrann i uppföljningen av pensionsslantarna. Jag försöker ju göra detta i excel redan idag baserat på den information som jag finner på Min Pension.

Tittar jag på inkomstpensionen så har jag siffror ifrån 2017 att luta mig mot och för att inte göra en glädjekalkyl så använder jag dessa i kombination med en avkastningsförhoppning på 3 % årligen. På samma sätt gör jag med premiepensionen. Oavsett så är det mer än en osäker prognos även när jag räknar själv.

Min Pensions nuvarande verktyg har mycket i övrigt att önska. Typ att den skulle fungera, vilket den inte gör. Men det går att göra lite haltande tester men oavsett så ser det inte ljust ut i plånkan. Därför är det flera spelare i matchen som måste göra sitt jobb, inte minst Guldhönan. 

Det finns några hållpunkter exempelvis bland skulderna. Under 2023 är frugans studielån avbetalt och dessa pengar kan då sparas i Guldhönan. Våra sammantagna skulder, bolån och skatteskuld för vinst försäljning bostad, når 50 % av bostadens värde, på ett ungefär, 2029 och amortering upphör och de pengarna kan då också sparas.

Att tro på att kunna leva på sin pension är naivt. Vi behöver alla spara undan egna slantar i större omfattning än vad många tror.

Kommentarer

Populära inlägg