Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Alla är lögnare


Nu är pappren inskickade till Landshypotek och därmed blir vi snart kunder i en annan bank efter 23 år hos Handelsbanken. Lite märkligt, inte minst eftersom vi inte känner oss, på något sätt, viktiga för den senare. Inte en fråga eller undran alls, så här långt, varför vi byter bank. Ingen respons överhuvudtaget på synpunkterna kring att vi tyckte att räntan var för hög.

Vi har genom åren haft personliga bankmän som bytts ut med jämna mellanrum. De har skickat brev och tackat för den här tiden. Människor som vi aldrig sett, träffat eller haft någon kontakt alls med. Vi tyckte det var både lustigt och fånigt - de ville ge sken av att banken var en seriös partner som hade regelbunden kontakt med oss som kund men det sken så lätt igenom. Att ge sken av något är att jämföra med en lögn. Alla är lögnare. Banken är det, jag är det och du är det.

Ljuger du? Livet är trist och deprimerande men i ditt sociala mediaflöde ser allt fantastiskt ut. Någon frågar hur mycket pengar du tjänar eller hur bra ditt projekt löper på och du överdriver och gör det mer positivt än vad verkligheten är. Någon frågar hur du mår och du svarar tack bra.

Överdrifter i ändera riktningen är per definition en osanning och därmed en kantig lögn eller ett självbedrägeri. Det här är inget bra och vi bör sluta upp med dumheterna. Det intressant är dock att vi när vi jämför oss med andra människor gärna tror att de överdriver eller ljuger, de också. Livet är inte, kan inte vara, så fantastiskt som Instagram visar. Eller? Vi känner oss avundsjuka och blir osäkra. Vad är sanning och vad är myt?

Det är helt enkelt så att vi alla ljuger. Ibland för andra men oftast för oss själva. Och alla gör det. Du vet att du gör det men du är osäker på alla andra. Men oroa dig inte, alla är likadana uppfinningsrika lögnare.

Vi blir nog alla både bättre och lyckligare om vi insåg att denna typ av bedrägeri är otroligt vanlig. Alla ljuger om vad de gör, om vilket självförtroende de har, om hur hårt de jobbar, om hur bra saker och ting går.

Så börja med att vara ärlig mot dig själv. Följ sedan upp detta med att sluta att jämföra dig med alla andras lögner. Sluta helt enkelt att tänka på dem. Fokusera på din egen sanning. Var ärlig med dig själv.

Kommentarer

Populära inlägg