Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Alla är lögnare


Nu är pappren inskickade till Landshypotek och därmed blir vi snart kunder i en annan bank efter 23 år hos Handelsbanken. Lite märkligt, inte minst eftersom vi inte känner oss, på något sätt, viktiga för den senare. Inte en fråga eller undran alls, så här långt, varför vi byter bank. Ingen respons överhuvudtaget på synpunkterna kring att vi tyckte att räntan var för hög.

Vi har genom åren haft personliga bankmän som bytts ut med jämna mellanrum. De har skickat brev och tackat för den här tiden. Människor som vi aldrig sett, träffat eller haft någon kontakt alls med. Vi tyckte det var både lustigt och fånigt - de ville ge sken av att banken var en seriös partner som hade regelbunden kontakt med oss som kund men det sken så lätt igenom. Att ge sken av något är att jämföra med en lögn. Alla är lögnare. Banken är det, jag är det och du är det.

Ljuger du? Livet är trist och deprimerande men i ditt sociala mediaflöde ser allt fantastiskt ut. Någon frågar hur mycket pengar du tjänar eller hur bra ditt projekt löper på och du överdriver och gör det mer positivt än vad verkligheten är. Någon frågar hur du mår och du svarar tack bra.

Överdrifter i ändera riktningen är per definition en osanning och därmed en kantig lögn eller ett självbedrägeri. Det här är inget bra och vi bör sluta upp med dumheterna. Det intressant är dock att vi när vi jämför oss med andra människor gärna tror att de överdriver eller ljuger, de också. Livet är inte, kan inte vara, så fantastiskt som Instagram visar. Eller? Vi känner oss avundsjuka och blir osäkra. Vad är sanning och vad är myt?

Det är helt enkelt så att vi alla ljuger. Ibland för andra men oftast för oss själva. Och alla gör det. Du vet att du gör det men du är osäker på alla andra. Men oroa dig inte, alla är likadana uppfinningsrika lögnare.

Vi blir nog alla både bättre och lyckligare om vi insåg att denna typ av bedrägeri är otroligt vanlig. Alla ljuger om vad de gör, om vilket självförtroende de har, om hur hårt de jobbar, om hur bra saker och ting går.

Så börja med att vara ärlig mot dig själv. Följ sedan upp detta med att sluta att jämföra dig med alla andras lögner. Sluta helt enkelt att tänka på dem. Fokusera på din egen sanning. Var ärlig med dig själv.

Kommentarer

Populära inlägg