Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Bank och bänk


Känns knepigt. Loggar in på Landshypotek för första gången. Bolånet är flyttat dit efter när tjugofyra år hos Handelsbanken. En enda rad är det som finns att läsa och heter bolån. Beloppet är tvåmiljoneretthundratrettiofemtusen kronor. Mycket pengar. Räntan är desto roligare. Ettkommanitton procent.

En väsenskillnad mot tidigare är ränterabatten. Tidigare fick vi rabatt som gällde ett år. Ibland smyghöjde Handelsbanken räntan, det vill säga minskade rabatten. Sedan var det svårt, mycket svårt, att få till den igen. Detta kändes mer än falskt. Jag var trött på denna banala lek. Nu får vi rabatt på belåningsgrad och den justeras automatiskt enligt gällande regler vartannat år. Jag gillar det här, mer vuxna, arbetssättet.

Vi sänker amorteringsfarten med mer än hälften - från femtusen till tvåtusen kronor per månad, slantar som oavkortat går till långsiktigt sparande. Boendet får bära sin kostnad lite mer än tidigare. Med dagens ränta blir det då ungefär lika stora belopp som är amortering och ränta - c:a fyratusen kronor per månad.

Något helt annat, nämligen konsumtion. Fru Penning och jag gick bananas och köpte nya utemöbler. För över fjortontusen kronor! Det här är utom alla våra ramar. Men vad är väl pengar om de inte används ibland?

Till saken hör att det var utförsäljning och frugan är utöver det en expert på att pruta. Vi valde ut vad vi ville ha och sedan gick jag min väg eftersom jag skäms lite för de grepp som frun tar på säljare i största allmänhet. Detta leder dock till att vi sparar massor av pengar. Med rea och prut blev då varor för ordinarie pris på tjugosextusen kronor dessutom fritt hemkört. Nu förlänger vi förhoppningsvis sommaren till september ut?

På måndag börjar jag jobba. Hua!

Kommentarer

Populära inlägg