Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Den enda mätbara framgången


Du är väl du? Och inte en kopia av andra? Du gör väl dina val baserat på dina preferenser? Så klart.

Att jämföra med andra är vanskligt. Ja, egentligen något vi alla bör låta bli. Det finns nämligen bara ett objekt att jämföra med - dig själv igår, förra veckan, ifjol. En gnutta bättre än tidigare, där finns motivationen och inspirationen.

För det finns inget annat. Du är inte de andra. Du vet inget, egentligen, om deras tankar och idéer, deras strävanden eller drömmar. Du har ingen koll på deras fråga varför? eller påstående därför. Och du ska inte ha det heller då det är slöseri med din tid och din energi.

I ditt eget stilla sinne, i de tillfällen du når detta tillstånd, lever dina önskningar. Kalla det hjärta, kalla det själ, kalla det hjärna - du har det inom dig, någonstans - det du verkligen vill. Vägen dit kan vara svår och full av hinder men om det målet ändå exalterar dig kommer det nästan säkert att vara värt det.

Du kanske redan är där? Du har hittat din passion. Eller ännu bättre - passioner! Olika grenar på ditt livsträd som du vill besöka så ofta det bara går. Och fler grenar kan det alltid bli.

Så lägg jämförandet bakom dig. För du är inte framgångrik på något sätt ens om du ser dig själv som rikare, bättre, vackrare eller klokare än andra. Nej, den enda mätbara framgången finns i dig själv och det du väljer.

Kommentarer

Populära inlägg