Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Regelrätt


Budget är bra och något nyttigt och värdefullt. Att budgetera är kontroll och en prognos men även sinnesro och lugn. Att veta vad man har, får och behöver ge bort är urverket i en privatekonomi.

Den viktigaste regeln i en budget är den första (så klart) och lyder: budgetera alla pengar.

Den är viktig och den är lätt att bryta mot. En latte där, en tidning här som inte kommer med i din budget är pengar du kastat och glömt bort. Dina pengar är dina vänner och de bara väntar på vilka uppgifter du tänker tilldela dem - utan ett dedikerat syfte är de ratade, förbisedda, tynande.

Varje krona ska ha ett jobb. Du är dina pengars välgörare och du avgör vad de ska arbeta med. Du har kontrollen. Du är välvillig och ger varje krona sin uppgift. Varje krona. Och eftersom du ger varje krona ett jobb så har du också en bakomliggande avsikt med dem.

Du har ett visst antal kronor i din kader. Du kompomissar och du avväger vilka arbeten som behöver utföras och deras inbördes viktning. Du tilldelar uppgifter och ingen krona blir utan. Har du kronor över denna månad som inte fick något att göra? Ge dem då uppgiften att arbeta på börsen eller tilldela dem uppgiften att betala nästa månads hyra. Lämna ingen slant inaktiv.

Inaktiva slantar blir uttråkade. De kanske bara drar? Iväg i godispåse eller en spontan kaffe på stan? Utan syfte driver kronor för vinden. Utan göromål tappar de intresset för dina prioriteringar.

Att budgetera varje krona är ett jobb i sig. Men ett produktivt sådant. Ett effektivt jobb. Målmedvetet. Något med uppsåt. Meningsfullt. Inte osannolikt med passion.

Budget är inte snålhet. Budget är kontroll. Och regel ett är att ge alla dina kronor ett jobb. Nu. Försumma inte regel ett.


Kommentarer

Populära inlägg