Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Regelrätt


Budget är bra och något nyttigt och värdefullt. Att budgetera är kontroll och en prognos men även sinnesro och lugn. Att veta vad man har, får och behöver ge bort är urverket i en privatekonomi.

Den viktigaste regeln i en budget är den första (så klart) och lyder: budgetera alla pengar.

Den är viktig och den är lätt att bryta mot. En latte där, en tidning här som inte kommer med i din budget är pengar du kastat och glömt bort. Dina pengar är dina vänner och de bara väntar på vilka uppgifter du tänker tilldela dem - utan ett dedikerat syfte är de ratade, förbisedda, tynande.

Varje krona ska ha ett jobb. Du är dina pengars välgörare och du avgör vad de ska arbeta med. Du har kontrollen. Du är välvillig och ger varje krona sin uppgift. Varje krona. Och eftersom du ger varje krona ett jobb så har du också en bakomliggande avsikt med dem.

Du har ett visst antal kronor i din kader. Du kompomissar och du avväger vilka arbeten som behöver utföras och deras inbördes viktning. Du tilldelar uppgifter och ingen krona blir utan. Har du kronor över denna månad som inte fick något att göra? Ge dem då uppgiften att arbeta på börsen eller tilldela dem uppgiften att betala nästa månads hyra. Lämna ingen slant inaktiv.

Inaktiva slantar blir uttråkade. De kanske bara drar? Iväg i godispåse eller en spontan kaffe på stan? Utan syfte driver kronor för vinden. Utan göromål tappar de intresset för dina prioriteringar.

Att budgetera varje krona är ett jobb i sig. Men ett produktivt sådant. Ett effektivt jobb. Målmedvetet. Något med uppsåt. Meningsfullt. Inte osannolikt med passion.

Budget är inte snålhet. Budget är kontroll. Och regel ett är att ge alla dina kronor ett jobb. Nu. Försumma inte regel ett.


Kommentarer

Populära inlägg