Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Tankebubbla


Det skakar till lite. Det mentala nervvraket som marknaden är blir skräckslaget. Det blir en dålig börsvecka och många blir nervösa. Att vi nu har en recession på ingående seglar upp som samtalsämne. Media hakar på med braskande rubriker kring hur du räddar dina pengar och din pension. Jag tänker inte ens försöka då min plan är förankrad i historien.

Jag har varit med om IT-bubblan. Förlusterna för många var enorma. Mycket var ren dumhet och spekulation. Många småsparare köpte snacket från alla IT-gurus och satte alla sina besparingar i branschen. Förlusterna som sedan kom var groteska. Jag ägde aldrig några av dessa aktier eftersom jag jobbade i branschen och såg vansinnet i det. Det var en värderingsproblematik och alla drogs med i fallet. Det var helt galet.

Kraschen 2007-08 som var en bostadsbubbla hade också ett värderingsbekymmer men var inte lika tydlig. Vanligt folk drabbades igen. Många har tydligen glömt bort detta med tanke på att bostäder i Sverige ses som säkra investeringar för framtiden.

Vi har sannolikt en lågkonjunktur i antågande. Vad är då viktigt för dig? Hur ska du agera? Hur gjorde du förra gången? Blev det bra? 

Det är en bra idé att över tid föra bok över sitt liv och leverne. Ditt historiska du har erfarenheter som kan komma till nytta för dig, men också ditt framtida jag. Att skriva ned sina tankar om sin dag innehåller ett lärande, reflektion och ro i sinnet.

Vi tar ofta stora beslut i livet baserat på gissningar kring hur vi tror att vi vill ha det i framtiden. I den meningen är gissningar och tror de besvärliga orden. Att gissa är dumt och att tro är infantilt.

Den du var då, vid den tidpunkt det skedde, är mest troligt den bästa indikator på hur du skulle känna dig i liknande situationer som kommer i framtiden. Och det hjälper dig att skapa en bättre bild och karta över hur du bör agera. Du kan inte lita på gamla minnen - men du kan lita till en dagbok du skrev. Den kommer att hjälpa dig i att ta bättre beslut.

En dagbok är ett minnesarkiv med obegränsat utrymme. Den är ett arkiv, en referensmanual och ett unikt verktyg för att lära från idag och att ge information till imorgon. Det är en gåva till dig själv i framtiden. Börja idag, strax innan sänggående, och skriv ned några tankar om din dag. Det kan vara trögt eller svårt i början men det kommer efterhand att bli lättare och flöda på. 


Kommentarer

Populära inlägg