Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Inget beröm


Du behöver inte beröm eller lovord. Nej, du ska inte ens sträva efter det då sådant är av noll och intet värde.

Så du gjorde något bra, Varför ska du ha tack för det?

Det kändes ju bra att göra det och du hjälpte någon så varför ska du dessutom ha beröm, en klapp på axeln, uppmärksamhet och tacksamhet? Detsamma gäller smarta idéer, att du bidrar eller ordnar framgångsrika affärsavslut. Behöver du verkligen visa människor vad du åstadkommit?

Nej, det behöver du inte. Istället är det vanligtvis bättre att inte få det eftersom du gör det rätta - och det uppskattas inte alltid, människor blir avundsjuka och det blåser upp ditt ego.

Tänk kring det idag och kom ihåg det från denna just denna dag - du behöver inte uppskattning. Det är inte det som motiverar dig. Gör det rätta för att det är det rätta att göra. Gör bra saker för det är det du gör. Det andra betyder inget alls.

Det kan lura bort dig själv i jämförandet av yttre erkännande och belöning. Framgången i tävlan med andra är utom vår kontroll och därför inget värd. Du ska undvika att slentrianmässigt vilja vad andra människor vill och indvika meningslös konkurrens.

Det handlar inte om brist på ambition utan det är istället fokus på ditt interna styrkort istället för extern jämförelse. Om du konkurrerar med andra människor så hamnar du lätt i att du jämför dig med deras resultat och val. Andras val är inte dina så oavsett om du vinner så du förlorar. Men om du tävlar med sig själv och allt du försöker göra det för ditt eget höga nöjes skull och din påverkan på världen finns det ingen gräns för hur långt som du kan nå. Titta på elitidrottare som verkar att tävla mot varandra. Men intervjuer med dem säger något annat: de tävlar i att bli bättre än de var.

När du försöker vinna över andra människor kommer du att misslyckas. Men om du försöker förbättra dig själv så är det en tävling du har kontroll över. Det är en tävling du kan vinna. Triumf över dina begränsningar är den viktigaste segern av alla.

Kommentarer

Populära inlägg