Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Inget beröm


Du behöver inte beröm eller lovord. Nej, du ska inte ens sträva efter det då sådant är av noll och intet värde.

Så du gjorde något bra, Varför ska du ha tack för det?

Det kändes ju bra att göra det och du hjälpte någon så varför ska du dessutom ha beröm, en klapp på axeln, uppmärksamhet och tacksamhet? Detsamma gäller smarta idéer, att du bidrar eller ordnar framgångsrika affärsavslut. Behöver du verkligen visa människor vad du åstadkommit?

Nej, det behöver du inte. Istället är det vanligtvis bättre att inte få det eftersom du gör det rätta - och det uppskattas inte alltid, människor blir avundsjuka och det blåser upp ditt ego.

Tänk kring det idag och kom ihåg det från denna just denna dag - du behöver inte uppskattning. Det är inte det som motiverar dig. Gör det rätta för att det är det rätta att göra. Gör bra saker för det är det du gör. Det andra betyder inget alls.

Det kan lura bort dig själv i jämförandet av yttre erkännande och belöning. Framgången i tävlan med andra är utom vår kontroll och därför inget värd. Du ska undvika att slentrianmässigt vilja vad andra människor vill och indvika meningslös konkurrens.

Det handlar inte om brist på ambition utan det är istället fokus på ditt interna styrkort istället för extern jämförelse. Om du konkurrerar med andra människor så hamnar du lätt i att du jämför dig med deras resultat och val. Andras val är inte dina så oavsett om du vinner så du förlorar. Men om du tävlar med sig själv och allt du försöker göra det för ditt eget höga nöjes skull och din påverkan på världen finns det ingen gräns för hur långt som du kan nå. Titta på elitidrottare som verkar att tävla mot varandra. Men intervjuer med dem säger något annat: de tävlar i att bli bättre än de var.

När du försöker vinna över andra människor kommer du att misslyckas. Men om du försöker förbättra dig själv så är det en tävling du har kontroll över. Det är en tävling du kan vinna. Triumf över dina begränsningar är den viktigaste segern av alla.

Kommentarer

Populära inlägg