Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Åsikter


Åsiktsmaskiner finns då överallt. Så många människor som har mer fokus på vad du gör eller inte gör än vad de har på sig och sitt. Min trogne läsare Investeraren nämnde häromdagen alla de som upprörs över FIRE och dess vara eller icke vara. Men snälla nån - vad har ni med det att göra? Det finns inget universalt rätt eller fel utan bara enskilda människors val. Allt går att hårddra till det yttersta. 
Jag investerar lite pengar i peer-to-peer-lån. Människor lånar mina pengar mot en ganska hög ränta. Omoraliskt ropar en del. Att du har mage att sko dig på att andra människor behöver låna pengar! Men det är samma kort som dras ur leken som exempelvis rasistkortet och jag säger att vi behöver en reglerad invandring - för ingen vill ju vara en rasist. Ingen vill vara en utsugare. Men i grunden är det lika fel. Om du köper aktier i ICA-gruppen är du med samma resonemang en parasit som tjänar pengar på att människor måste äta.

Att jag valt att investera pengar i utlåning av dessa är transparent och ingen skumraskverksamhet. De som vill låna pengar får låna om de anses kreditvärdiga och deras ränta sätts utifrån deras riskprofil. Låntagarna är generellt nöjda både med sin ränta och bemötandet av företagen. Slutligen, en marknad med högre konkurrens kring utlåning gör det billigare för kunderna och vi kan kanske på sikt slippa att se ockerräntor. 

Jag gillar också vad jag ser. Brocc har exempelvis skapat en intressant morot. Sköter du dina betalningar av ditt lån tillbaka 5 % av dina inbetalda räntor. Det tycker jag är innovativt. Nej, jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta.

Så jag tjänar en slant på att människor vill, inte behöver, låna pengar. Eget ansvar är alltid bäst att ta, det är oftast enda vägen till en bra lösning.Personligen hade jag aldrig lånat pengar på detta sätt utan alltid försökt hitta andra utvägar först. Men om man nu ska låna pengar - då ska man leta lägst ränta. 

Intressant, när man är sin egen bank, är att titta på statistik. Mina låntagare bor i storstäderna vilket inte är så konstigt. Löptiderna är till största del upptill 10 år men det finns de som har ännu längre. Äldre kvinnor +60 lånar mer än män i den åldern - undrar varför? Dåliga pensioner? Fler män än kvinnor lånar i åldrarna 35-45. Konsumtion? 

Jag har idag en genomsnittlig utlåningsränta på 8,5 % med 70 månaders löptid men förväntad avkastning är mer blygsamma 5 % eftersom alla inte sköter sina betalningar. 8 av 187 lån är nu sena varav 4 närmar sig betalningsföreläggande. 16 lån är redan där och då får man 13 % i dröjsmålsränta. Förvånansvärt många av dessa har tecknat låneskydd vid sjukdom eller arbetslöshet. Det är vanligt att man bor i hyresrätt och att man lånar för att samla andra befintliga lån. 

Som att affärsidé jaga människor till kronofogden gillar jag inte utan jag utgår ifrån att långivaren gör en gedigen kreditkontroll. Det Brocc med flera aktörer bör göra är att bättre redovisa för sina långivare hur väl man sköter kreditkontrollen. Detta är viktigt, enligt mig. 

Vad jag vill säga är egentligen följande: oavsett vad du tar dig för så finns det människor som har åsikter kring det. Du ska bara strunta i det och följa din egen väg - den väg du valt baserat på din moral, dina insikter och dina tankar kring dina gärningar. Lugn finns i att hålla sin kurs i livet.

Tranquility can't be grasped except by those who have reached an unwavering and firm power of judgement - the rest constantly fall and rise in their decisions, wavering in a state of alternately rejecting and accepting things. 

What is the cause of this back and forth?

It's because nothing is clear and they rely on the most uncertain guide - common opinion.

Seneca, Moral letterKommentarer

Populära inlägg