Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Sämre tider bättre


Högkonjunkturen har planat ut och det börjar gå mot sämre tider. Så sägs det. Men vad är egentligen sämre tider? För många människor är en lågkonjunktur inte nödvändigtvis dåliga tider. Har du stabilt arbete och inte blir arbetslös så kan det istället vara bra tider.

Har du en stadig inkomst så finns det mycket som kan gynna dig under en lågkonjunktur. Du kan exempelvis få fler aktier i kvalitetsbolag för samma peng. I sämre tider så lär inte räntan stiga då inflationen saktar in och dina bolån fortsätter att vara billiga. Och så även studielånen. Kanske det blir ännu billigare, vem vet?

När efterfrågan sjunker blir prylar och tjänster troligen billigare. Ska du köpa bil, båt eller villa så kan en lågkonjunktur vara den bästa perioden. Olika stimulanser kan gynna din plånbok och kanske skatten sänks ytterligare för att få folk att konsumera mera.

Det finns mer. Det blir inte lika trångt på semesterorten eller i butikerna. Möjligheten att pruta ökar. Dina fyndaktier blir potentiella dubblare i nästa uppåtgående trend. Bensinen blir billigare. Ja, varor i stort. Sämre tider är bra!

En del saker blir dock sämre. Avkastningen på pensionsfonder, exempelvis. Därför är avgifterna helt avgörande över tid. Exempelvis bytte jag nyligen SPP Aktiefond Global (0,3%) till SPP SparaSäkra (0,19%) då avgiftsskillnaden var så påtaglig. Låga avgifter är kung. Inbetalda 27 594 kronor i Länsförsäkringar Indexnära med avgiften 0,22% har över tid ökat till 87 218 kronor. Ja, namnet på fonden var något annat tidigare men avkastningen har varit brutalt fin mycket tack vare låga avgifter.


Kommentarer

Populära inlägg