Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Stillhet


Oavsett vem du är så vet du att du behöver det - stillhet. Stillhet i sinnet. Stillhet över tid och rum.

Alla som tänker, alla som åstadkommer något, alla ledare och alla följare behöver stillhet och klarsynthet, möjlighet till att nå lugnet och känna kontrollen över sin tillvaro. Och det är inte så konstigt då vi alla anstränger oss för att uppnå. Eftersom världen vi verkar i är allt annat än stilla så behöver vi vår inre stillhet för att kunna fortsätta varje dag.

Alla skolor, religioner och discipliner har sina egna ord för stillhet. Buddisterna kallar det upekkha. Stoikerna benämner det som apatheia. Muslimerna som aslama. Hebréernas namn är hishtavut. I Bhagavad Gita talas det om samatvam, grekerna hade euthymia och hesychia, epikureismen ataraxia, kristna och romare aequanimitas. Alla uttryck är i sin innersta kärna just stillhet.

Filosofen Epiktetos talade om stillhet i en analogi:

Sinnet är likt grumligt vatten. För att få klarhet behöver vi lugn och stillhet. Först då kan vi se. Endast då finns transparens. Vem du än är och vad du än tar dig för har du fördel i att ha mer av denna klarhet. 

Stillhet är att avvakta. Stillhet är att vänta och se. Stillhet är närvaro. Med stillhet följer storhet. Som människa.

Inte bara framgång i prestation utan också i personlighet. Ingen kan vara en bra förälder om man är stressad. Ingen kan vara en god vän om tankarna är någon annanstans. Ingen kan vara kreativ om man är disträ och tankspridd.

Nyckeln till det goda livet är stillhet. Det är apatheia, ataraxia. upekkha, euthymia.

Kommentarer

Populära inlägg