Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Vad tusan får vi?


Vad är pension, egentligen? Hur ska den definieras? Är det en del av allt du tjänat in under ett arbetsliv? Eller en allmosa från staten? Jag anser att det är viktigt att en människas pension bör stå i proportion till hur mycket man arbetat och i rimlig proportion till vilken lön man uppburit. Vad anser du?

För mig är det självklart att du som bott och arbetat i Sverige hela ditt liv ska ha en tydlig skillnad i pension jämfört med en person som inte arbetat alls eller bara lite eller om du invandrar senare i livet. Jag ser inget konstigt i det. Det finns olika stöd, så som garantipension och äldreförsörjningsstöd, för att garantera en skälig levnadsnivå och det måste räcka.

Det är exempelvis helt galet att en invandrare som kom hit i 20-årsåldern och sedan arbetade i 25 år med en månadslön på 30 000 kronor ska få ut netto 13 449 kronor i pension när en annan invandrare kom hit så som 30-åring och sedan inte arbetat alls får 12 263 kronor. Detta är respektlöst och det är ett systemfel som ger helt galna signaler. Kom till Sverige och slappa dig fram till äldre dagar!

Än värre är det med infödda svenskar. En pensionär som aldrig arbetat under hela sitt vuxna liv kommer att få en disponibel inkomst på 14 000 kronor efter pensionsreformen. Genomsnittspensionären, som har jobbat 40 år, får mellan 13 500 och 14 000 kronor i månaden har pensionärsorganisationen SPF räknat ut. Det kan alltså löna sig bättre att inte bidra till välfärden genom förvärvsarbete. Den höjda garantipensionen medför att respektavståndet mellan de som arbetat och slitit sönder rygg och axlar under ett långt yrkesliv och de som aldrig arbetat inte existerar. Slå dank hela livet och må gott sedan utan insats!

Det är Pensionsgruppen som beslutat det här. Denna grupp består av samtliga riksdagspartier undantaget V och SD av någon outgrundlig anledning. Väljarna har ingen insyn och vet inte vad ansvariga partier tycker då de gömmer sig bakom Pensionsgruppens stängda dörrar.

Vi väljare vill veta om och på vilka grunder politiken för oss mot ett grundtrygghetssystem. Är ansvariga partier nöjda med en allmän pension på under 50 procent av slutlönen och att det inte lönar sig att ha arbetat och slitit? Eller vill partierna förändra detta och i så fall hur?

Pensionssystemets legitimitet bygger på att inbetalda avgifter ger en värdig pension och en standardtrygghet som pensionär. Annars kan man fråga sig varför vi har ett allmänt pensionssystem. Varför betala in pensionsavgifter när pensionerna blir låga, inte återspeglar ett långt arbetsliv och inte möter förväntningarna? Med andra ord, vad tusan får vi för pensionsavgifterna?

Allt fler ser pensionen som ett mål med sitt sparande, även bland de yngsta spararna och förtroende för pensionssystemet är kört i botten. Var tionde svensk som hade ett pensionssparande innan avdragsrätten för privat pensionssparande slopades 2016 har inte kommit igång med ett nytt sparande. Varför slopade man avdragsrätten från först början? Idioter, säger jag blott.


Kommentarer

Populära inlägg