Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Annorlunda rika


Författaren F. Scott Fitzgerald, som bland andra verk, skrivit boken The Great Gatsby, inledde en av sina historier med de numera klassiska raderna:

Låt mig berätta om de mycket rika. De är annorlunda än du och jag..

Let me tell you about the very rich. They are different from you and me. They possess and enjoy early, and it does something to them, makes them soft where we are hard, and cynical where we are trustful, in a way that, unless you were born rich, it is very difficult to understand. 

They think, deep in their hearts, that they are better than we are because we had to discover the compensations and refuges of life for ourselves. Even when they enter deep into our world or sink below us, they still think that they are better than we are. 

They are different.

Vid ett senare tillfälle så replikerade hans vän Ernest Hemingway med en retsam kommentar:

Ja, det är de. De har mera pengar.

Yes. They've got more money.

Och det är ju så det är. Rika människor är inte annorlunda än andra människor. Även den rikaste människan i världen vet att pengar bara marginellt förändrar livet. Pengar löser inte de problem, som människor utan pengar, tror att de löser. Faktum är att inga materiella ägodelar gör det. Och hur kan det komma sig? Jo, eftersom inga yttre omständigheter kan lösa inre problem.

Vi glömmer hela tiden bort detta och det skapar så mycket förvirring och menlösheter.

Hemingway skrev senare att Fitzgerald trodde att 'rika människor var en speciell och glamorös grupp och när han sedan insåg att så inte var fallet blev han helt förstörd'.

Pengar är pengar. Människor är människor.

Kommentarer

Populära inlägg