Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Talang eller passion


Titta på TV. De sänder ett program som heter Talang. De som ställer sig på scen i Talang sjunger ofta falskt eller är inga scenartister. De har inte haft passionen nog att göra det hårda arbetet. Istället är många opportunister som hoppas på framgång den enkla vägen. Men vad är talang?

Medfödda gåvor från gudarna, kanske? Eller en är medfödd lätthet att tillägna sig en specifik förmåga eller färdighet. Jag vet inte vilket som är mest rätt - men jag vet att talang är överskattat alla kategorier. För vem är talangen?

Forskning visar att vi inte har några riktiga bevis för medfödda förmågor. Om det nu finns ett frö av talang hos ett litet barn krävs förmågan framåt i livet att utveckla och dra nytta av den och det kommer inte utan motivation och intresse.

Det är så lätt att säga att den som lyckas har ju en sådan jäkla talang - precis som om att vederbörande hade fått det gratis och inte jobbat hårt och länge för att nå dithän. Men det är få som protesterar. Går det bra för mig så kan jag kanske leva med att jag inte får kred för allt det hårda arbete jag gjort för att nå dit. Någon säger att du är ju född till talare eller konstnär men utan allt ditt kämpande framför spegel eller publik, utan alla timmar med pensel och staffli så är frågan om det verkligen bara var medfött?

Det riktigt obehagliga är när samtalet kring talang blir det omvända. När människor tänker att - nej, jag kan aldrig bli något för jag har ingen talang. Jag kan inte lära mig sjunga för jag har ingen talang. Jag kan inte skriva en bok för jag har inte ådran. Jag kan inte starta ett företag för jag har inte entreprenörsegenskaperna. Talang, my ass!

Det pratas så mycket om att vi ska göra det som vi har talang för men mycket mer sällan om att vi bör göra det som vi har passion för. Men är du tillräckligt inspirerad och är beredd på att lägga ned de där tiotusen timmarna innan du förväntar dig ett extraordinärt resultat så behöver du begränsat med talang.

Se intervjun av Ingemar Stenmark och hans syn på träning från 1974. Var han en talang som började träna vid sju års ålder? Eller hade han en passion och la ned de där tiotusen timmarna och mer?

https://www.oppetarkiv.se/video/2512560/nordnytt-intervju-med-ingemar-stenmark-1974

Kommentarer

Populära inlägg