Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Fundamental dumhet


Stackars mig som har så svårt att somna om när jag väl vaknar. Och sedan jag, efter rekommendation, började med att gå till sängs ungefär samma tid oavsett vardag eller helg så har min kropp hakat på schemat. Jag är helt enkelt trött och redo för att sova vid ungefär halv tio. Det är lite tråkigt, kanske, när helgen stundar och det blir en stund längre uppe på fredagen, åtminstone. Och kanske på lördagen om det är något som händer eller fötter. Igår blev klockan halv tolv.

Jaha, och vaknar jag då till på morgonkvisten, då är det kört. Min hjärna säger att du brukar ju vakna nu och då ska du göra det nu med. Idag på lördagen, visserligen en timme senare än på vardagen men likväl halv sju, så var natten över. Och inte är jag utvilad, det känner jag ju. Men då får det bli en liten text istället med några enkla klokheter. Idag handlar det om fundamental dumhet.

Så, vad är en dum person enligt dig? Tänk efter en stund.

Jag tror nog att du har en uppfattning kring vad en dum människa är. De säger dumma saker. De gör dumma saker. De provar att göra på samma sätt flera gånger trots att det gick fel. Dumhet är mänskligt men dumt.

Enligt mig har dumhet inte med begåvning att göra utan det handlar om, så många gånger förr, att lära sig och att träna. I min egen historieskrivning har jag gjort massor med dumheter utan att för den delen se mig som lågbegåvad. Jag blir ganska förvånad om inte även du får rodnadens färg på kinderna när du tänker tillbaka på alla dumheter du donat med genom åren.

Men fundamental dumhet - vad är det? Urdumheten, grunddumheten eller basaldumheten. Jo, den är en enda. Den fundamentala dumheten är förberedelsen att leva.

Det är det dummaste du kan höra bland dumma saker. Vad kan det vara?

En dag ska jag. När jag blir äldre hoppas jag på. Jag är inte redo nu. När jag är klar med detta ska jag. Jag ska bara.

Där har du det. Förberedelsen. Eller tvekan. Eller ursäkten.

Vad får dig att tro att du har tiden? Vad får dig att tro att du har lyxen att vänta? För rent praktiskt så kan du inte förbereda dig för något som redan är här - livet. Glöm bort egenvärde, status, åsikter och grupptänkande. Livet är här. Nu, i denna sekund. Och kanske, kanske slut redan idag eller imorgon.

Uppskjutande är det dummaste av dumt, den fundamentala dumheten. Bara gör och gör det nu. I stort, i smått. För din egen skull.

Kommentarer

Populära inlägg