Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Inkompetens


I dagarna har årets slantar avseende premiepensionen kommit. Totalt handlar det om 43 miljarder kronor. Per sparare lite mera modesta 7 748 kronor. Man kan välja fonder eller låta bli. Numera ligger jag i AP7Såfa eftersom jag insett min kompetensbrist.

Det är en stilla vandring att vara i detta förval. Fördelningen mellan aktiefond och räntefond anpassas efter spararens ålder. Till och med 55 års ålder består portföljen av 100 procent av AP7 Aktiefond. Därefter minskar andelen aktiefond med 3 till 4 procent per år medan andelen räntefond ökar.

Tittar jag statistiskt så har mitt eget ppm-sparande jämfört med AP7Såfa sett ut enligt nedan.


Under dessa nio år ovan har min hundralapp avkastat 24 kronor medan snittet ligger på 80 kronor. AP7Såfa ligger på 186 kronor. Så det finns många, kostsamma skäl att rannsaka min förmåga.

Nu är det som det är. Jag får leva med detta. Jag tillåter mig att sucka en gång tungt, men sedan får det vara.
Kommentarer

Populära inlägg