Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Kreditkortstrubbel


Det lackar mot jul. Julmat och klappar hägrar. Önskelistor från barnen på tio A4 och beloppet passerar fyra siffror. Kassaflödet hinner inte med. Lucia på fredagen den trettonde och frestelsen för att betala kalaset med kreditkort är stor.

Kreditkortet är bra. Samtidigt en förrädisk vän. Det finns problem med kreditkort och dessa gäller det att hantera.

Det är inte beloppet du är skyldig eller den ränta du eventuellt betalar på din kredit som jag ser som värst. Nej, det handlar om drömmar - det största problemet med krediter är att de begränsar din framtid. En kreditkortsskuld hängnar in dina möjligheter. En skuld lurar dig på dina verkliga prioriteter för att betala sådant som redan skett och är förbi.

Ett kreditkort är också ett slukhål. Ytterst få människor som nyttjar kreditkort för sina månatliga kostnader kan inte redovisa för hur mycket pengar som åtgått till olika saker så som mat, resor etc. Kreditkort tenderar att putta oss nedför det sluttande planet - till sist vet vi knappt vad vi shoppat när vi tittar på kontoutdraget!

Om du tjänar enligt exemplet i bilden ovan motsvarande fyratusen dollar i månaden och femhundra går till att betala av på kreditkortsskulden så blir det långt mer än en månadslön per år som begränsar dina möjligheter. Du har alltså egentligen bara 4 000-500=3 500 att leva för vilket i sig kanske gör att det känns tight. När du betalt av skulden så får du ju en löneförhöjning!

En löneförhöjning som kan gå till en semesterresa, ett sparande eller kanske välgörenhet?

Hur gör man då? Jo, om du har flera kreditkort så börja med att betala av det med lägst skuld. Därefter så klipp det i bitar. Jobba vidare med de andra korten. Ska du ha kreditkort så nöj dig med ett som du använder och tillser att du kan betala av hela skulden varje månad.

Glad Lucia!

Kommentarer

Populära inlägg