Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Balansräkning 2019


En familjeekonomi är lite som ett företag, det är samma förutsättningar som ges. Pengar ska in, skulder ska betalas och det ska sparas och investeras. 

Jag gör därför en balansräkning en gång per år för att få en bild som är just företagslik. En rolig övning och troligen helt onödig.

tillgångssidan finns likvida medel, korta placeringar som innehåller fonder och aktier, inventarier som är bil och båt, anläggninstillgångar som är bostaden samt långsiktiga placeringar som kan vara hyresfastighet men också barnsparandet, minsann. Förändringen för Per Penning AB stannade på 27 procent upp under året. 

skuldsidan har vi kortfristiga skulder så som kreditkort och billån, långsiktiga lån bolån och studielån. Här blev förändringen minus 2 procent.Jag har med skuldsättningsgrad och soliditet som roliga nyckeltal. 

Skuldsättningsgrad är ett finansiellt nyckeltal som används för att beskriva ett företags finansiella risk (räntekänslighet). Skuldsättningsgrad skall inte förväxlas med soliditet vilket beskriver företagets långsiktiga betalningsförmåga. Denna gick från 199 procent till 104 procent under året.

Soliditet är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. De tillgångar som inte är finansierade med eget kapital finansieras med lån, också kallat främmande kapital. Denna gick från 33 procent till 49 procent.

Målen för 2020 är att öka tillgångssidan med 5 procent och minska skulderna med 3 procent. I så fall landar skuldsättningsgraden på 88 procent och soliditeten på 53 procent. 

Kommentarer

Populära inlägg