Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Det enklare livet


När man som jag för bok över intäkter och kostnader blir medvetenheten större kring vart pengar tar vägen. Varenda krona som konsumeras är, som ni vet, död och begraven. Den kan inte göra mera för dig. Inte heller kan den skapa nya kronor i din privatekonomi. Hur mycket pengar som vårt leverne kostar oss är högintressant.

Inspiration kan vara ytterligheter. Jag läser om kvinnan i Småland som insåg att en tredjedel av hennes lön som vårdare åtgick till arbetsrelaterade kostnader. Så för två år sedan sa hon upp sig från jobbet. Hon är alltså helt fri från lönearbete.

Maten kostar femhundra kronor per månad. Klädkontot 2019 slutade på tvåhundrasjuttio kronor. Hon och maken sålde sin lägenhet, betalade av alla lån och flyttade till sin stuga på 48 kvadratmeter.

Hon är ett bra exempel på den nya livsstilen downshifting, att växla ned till ett enklare liv långt ifrån ekorrhjulet och konsumtionshetsen. Den går ut på att minska sin konsumtion tillräckligt för att kunna dra ner rejält på lönearbetet. Hon odlar själv och plockar svamp, lingon, blåbär, nypon och vildäpplen.

Hon och hennes man, som jobbar, har separat ekonomi men delar på gemensamma kostnader som boendet och mat. Hon skriver upp alla inköp och kan jämföra från år till år. I fjol landade hennes levnadsomkostnader på 27 000 kronor. Pengar till sina omkostnader får hon via sparmedel, försäljning av möbler och saker från den förra bostaden bland annat.

Detta är ju en extrem på sitt sätt med en människa som gör så mycket själv. Samtidigt så finns det inspiration i tankegångarna. Inte minst nöjet i de små tingen. Allt behöver inte kosta pengar utan mycket av värde är gratis. Och det handlar inte om avsaknad av pengar utan det är ett konstaterat faktum att tillgång till slantar bidrar till ett lyckligt liv. Istället handlar det mer om vad vi använder pengarna till. Ett sådant konstaterande är att upplevelser istället för saker ger mer. Ett annat är att många små upplevelser är bättre än en stor.
Kommentarer

Populära inlägg