Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Smått


Jag är på hugget. Pengar är intressant. Väntar otåligt på månadens lönespecifikation. Pengar in är pengar för skapande av mer pengar. Pengar leder till frihet. Vi börjar komma på rätt köl igen efter julmånaden och sparandet kan ta rejäl fart igen.

Frugan har bytt jobb och får mer lön samtidigt som hennes pendlande gått ned kraftigt. Att ta sig till jobbet är för många en dryg kostnad och våra politiker ser också gärna till att straffa sina skattebetalare genom att göra det svårare och dyrare att bidra till samhället - men det är en annan historia. Själv jobbar jag nittio procent som är ljuvligt. Däremot har jag en fling på ett annat som inom statlig sektor som kanske kan komma på tapeten och då blir det etthundra procent igen. Vi får se huruvida det blir reellt eller inte. Det jobbet är mer inriktat på kvalitet än kvantitet vilket passar mig bättre. Och kanske jag kan dra upp lönen ett par pinnhål till. Snart är jag i den åldern då jag blir allt mindre av intresse, tyvärr, så det gäller att smida medan järnet är varmt. Dessutom är det nya jobbet mindre utsatt i en lågkonjunktur.

Just idag är en av mina lediga dagar. Och den är så skön. Jag tvättar, städar, fixar och gör lite av varje. De flesta sysslor är behagliga när de inte behöver stressas fram. Jag skulle kunna ha det så alltid och kunna resa, exempelvis, när alla andra inte gör det. Jag tror att det kallas pension för de flesta men vem vill vänta tills man är gammal? Grå är jag redan.

Det är roligt att se att de Penningska investeringar fortsatt levererar varje månad trots att jag dragit ned risknivån en del. Varför gör inte fler så, tänker jag ibland. Det är trots allt magiskt när pengar bara växer utan att jag lyfter ett finger. Pengarna rullar in, det går bra nu - så som frugan nynnar ibland. Men när vänder det nedåt? Vem vet.

Men oavsett vad som kommer in i kassakistan så är den utan värde om inte kostnaderna nagelfars. Jag har just en ny, fin hyrbil då min egen droska är på reparation och det skaver. Tänk att få köra så fint och med alla finesser och grejor. Dessutom är den blank och inte som min egen som det växer mossa på! Tittar jag i prislista så kostar dock denna bil en kvarts miljon kronor. Och så tänker jag att nej, nej, inte då! Det skulle med lån kanske bli tretusenlappar i månaden under eoner av tid. Så min gamla snuskdroska får ta mig fram fortsatt och kosta mig desto mindre.

Min kalkyl på utgiftsberäkningar ger på handen att vi hittills lyckats sänka våra kostnader med 32 % sedan början av november. Det motsvarar lite mer än en tusenlapp per dag! Vi har en bit kvar innan vi är nöjda men det rullar på i rätt riktning. Vad en dag kostar är en bra indikator på vilka pengar man behöver i en framtida oavlönad tillvaro. Nu kommer ett månadsskifte så då blir det en puckel uppåt men det längre trenden bibehålls. Målet är vi ska ha 50 procent av lönerna orörda efter alla kostnader.

Nej, nu dags för en skogspromenad! En onsdag medan andra knegar på kontoret!

Kommentarer

Populära inlägg