Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Brister


Det är värt att påminna om då det är så lätt att glömma - vår oro och ängslan för vad andra människor gör. Eller säger. Till och med tänker. För vad kan tänkas ske?

Och utifrån alla dessa farhågor agerar vi. Vi ska hinna före. Vi ska minsann ta dem innan de får oss. Anfall är bästa försvar, som det sägs. Agera först så vi är först till marknaden, kunden eller partnern. Vi spenderar pengar, vi lobbar, vi sätter upp ett försvar. Vi skaffar oss mentorer och coacher. Vi är först på bollen.

Ironin är dock att all denna ångest och uppbådad energi istället tar vårt fokus bort från själva bollen. Istället blir det en distraktion som tar oss bort från ansvaret, det där dagliga byggandet av verklig kvalitet. Ytterst få företag, familjer, imperier eller kretsar förstörs av yttre krafter utan oftast på grund av sådant som hybris, arrogans, rädslor och själviskhet.

Vi borde istället vara mycket mer intresserade av vår egen vilja och våra egna brister än vad någon annan, vem som helst, kan kasta på oss. För vad har vi kontroll över? Och vad kan vi egentligen bortse ifrån till etthundra procent? Vår egen handling eller någon annans?

Enligt Marcus Aurelius så kommer lugnet när du slutat att bry dig om vad de säger. Eller tänker. Eller gör. Lugnet kommer när du enbart bryr dig om vad du gör.

Kommentarer

Populära inlägg