Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Mål med skuldfrihet


Att vara helt skuldfri är nog en underbar känsla. Även om det är en mental bild som i sig inte är rationell så kan jag se den så som befriande.

Vissa lån är bra lån. Ett sådant kan vara studielån för att skaffa sig en duglig examen. Ja, inte då enstaka kurser i konsthistoria eller liknande. Ett annat bra lån kan vara bolån. Att bo behöver vi och så länge vi lånar med förnuft är ett bolån bra och kopplat till ett värdeobjekt. Mentalt är det enkelt att koppla samman bolånet med bostadens värdering och sedan glömma bort det.

Utöver dessa två lånetyper anser jag att få andra lån är värda priset. Inte billån. Inte kreditlån. Inte privatlån eller snabblån. Vissa investeringar kan möjligen passera nålsögat. Alla lån som är konsumtionslån bör betalas av snarast.

Att betala av en skuld har likheter med att springa ett lopp. När du springer där och flåsar, svettas och känner dig trött är det så mycket lättare när du kan se mållinjen och vet att det finns det dricka och choklad. Gör det enkelt för dig själv och betala av dina skulder snabbare genom att skriva ned dina mål och ha spårbarhet i dina framsteg.

Gör ett excelark där varje ruta är exempelvis en hundring på ditt lån. Färglägg rutorna efter varje amortering. Grafiska visningar kan vara inspirerande. Eller skriv ut en bild på något du ska köpa till dig själv när lånet är avbetalt. Fira när du nått målet.

Identifiera dina mål med skuldfrihet. Undantaget att du frigör resurser för allt från investeringar till nöjen så behöver du en orsak. Varför vill jag bli skuldfri?

För egen del är målet att enbart ha bolån. Inga andra och allt i perfekt balans. Och varför detta mål? Jo effektmålet blir mer pengar till levnadsglada dagar, helt enkelt. Mer frihet. Ja, frihet är vad jag önskar mest av allt.

Kommentarer

Populära inlägg