Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Rätta


Vägen till sinnesfrid har jag skrivit tidigare om. Men vi tar det igen för de som glömt.

Det du inte kan kontrollera ska du inte ägna någon tid eller energi åt. Och det viktigaste är att inte göra sitt välbefinnande beroende av andras godkännande eller gillande. Och varför skulle du? Du har redan tillräckligt höga och viktiga ambitioner som du behöver fokusera på.

Det finns fortfarande så mycket mer att säga om denna synnerligen mänskliga önskan om extern validering. Det är verkligen ett tidlöst och universellt problem. Genom tiderna har människor vigt sina liv i enfaldig förtvivlan att vara andra till lags. Varför?

Det är så dumt. Du vill få beröm av människor som du inte gillar och som kanske till och med föraktar dig eller sig själva. Ändå kan det vara det viktigaste i världen.

Poängen att frigöra sig ifrån yttre omständigheter är inte att det ska bli lättare för dig att vara en självisk människa. Istället handlar det om att du frigör dig så att du kan göra de rätta sakerna av de rätta skälen. Många viktiga beslut är inte nödvändigtvis populära bland andra. Så ska du inte ta dem av den anledningen?

Nej, är så klar svaret. Du kan välja att göra det rätta, göra ditt bästa utifrån den du är. Resten spelar ingen som helst roll.

Så, då önskar jag en trevlig sinnesfridlig dag.

Kommentarer

Populära inlägg