Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Dödtid


Livet är för kort. Det påståendet är obestridligt. Livet är den tid du tilldelats. Därför är den värdefull och att döda tid är en jordisk synd. Att vänta är att döda tid.

Du väntar på försenade middagsgäster. Ett möte blev avbokat. Du väntar på flyget. Du flippar i mobilen. Du dödar tid. Men har du verkligen råd med det? Du dödar tid, tiden som slutligen tar livet av dig. Vad säger att du får fler ögonblick eller stunder?

Det finns inga ursäkter för att döda tiden. Hitta något att göra. Om det regnar ute, städa upp inne. Vi kan alltid hitta något att göra även när våra ursprungliga intentioner går i stöpet. Vi kan läsa och lära. Vi kan tänka och fundera ut. Vi kan förbereda och organisera. Vi kan arbeta ett par minuter i väntrummet. Vi kan göra en regnig dag till en familjedag.

Det finns alltid något att göra.
Kommentarer

Populära inlägg