Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Förkylt


I en uppåtgående marknad kan en apa tjäna pengar. I en utförlöpa är vi alla apor. Mycket känslor av olika karaktär. Vi som varit med om börsnedgångar känner igen oss men känslan är inte behaglig för det. De som inte sett blodbad förr är både chockade och förvånade - hur kunde det här ske?

Visst är det panik? Desperat hopp varvas med nattsvart syn på existensen. Och jovisst, det har gått brutalt snabbt utför när samhället och människor i stort stänger ned och isolerar sig i virusångest vilket påverkar och kommer påverka många företag, inte minst. Exempelvis stänger Skistar ner hela anläggningar i både Sverige och Norge vilket blir dyrt, ack så dyrt.

Det bredare OMXSPI-indexet har inte fallit så kraftigt på en dag någonsin tidigare - nedgången på 11,1 procent överträffade de värsta rasen i oktober 1987. Det är intressant och spännande. Det är som om det inte vore ett elakt förkylningsvirus utan en böldpest i faggorna.

Optimismen att börsen skulle fortsätta uppåt under 2020 kom på skam för många småsparare som haft belånade portföljer eller försökt fånga fallande knivar vilket denna gång snittar av fingrarna. Tvångsförsäljningar av innehav har ökat. Och det dumma är att ju längre nedgången pågår desto minder benägna blir småspararna att köpa aktier vilket är att missa de faktiska fyndpriserna.

Men det är inte nu. Var vi bottnar vet ingen men så länge viruset inte är under kontroll lär vi inte sett den. Svensk regering och svenska myndigheter har hittills, som vanligt, varit senfärdiga och valhänta. Vi får hoppas att vi ser lite danska eller norska takter även här! Skönt är att det finns både föreningar, skolor med flera som tar sitt ansvar och ställer in tills vidare.

När inte Guldhönan längre värper utan fått feber så får hon väl vila och matas med nya korn, korn som tjänas in via vanligt lönearbete. Inget annat att göra.

Kommentarer

Populära inlägg