Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Läromedel


Vi tar oss alla an uppgifter på olika sätt. Hur vi gör beror av vad vi lärt oss men också värderingar som både föräldrar och kultur givit oss. Vi har också erfarenheter i bagaget som vi plockat upp längs livets väg. Vi har skapat en instruktion för hur man gör.

Då är det heller inte underligt, att när vi ser någon göra något på ett helt annorlunda sätt, utgår ifrån att de gör något fel. Så där fungerar inte. Det är inte så man ska gå tillväga. Epictetus uttryckte det här fenomenet väl:

Det är omöjligt att lära sig något som man redan tror sig kunna.

Det här är, enligt mig, brilliant och högst ödmjukt. En expert är inte en person som kan allt inom ett område utan möjligen en som gjort alla misstag som går att göra inom ett synnerligen smalt område. Och lite brutal så är det bara en idiot som ignorerar hur andra människor utför något.

Det är värt att komma ihåg att andra människor har andra perspektiv, andra erfarenheter och kanske till och med bättre utbildning inom området än du. Betänk att de har hittat en genväg? Om de har lärt sig genom att prova och misslyckas otaliga gånger så att du slipper samma tråkiga erfarenheter?

Det finns alltid något att lära - från var och en i alla tänkbara situationer. Även om det bara blir en påminnelse kring varför du gör saker och ting på de sätt du gör. Förhoppningsvis söker du inte bekräftelse utan motbevis för detta.

Lär från andra, alltid.

Kommentarer

Populära inlägg