Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Måttlig


I dessa turbulenta tider i virusfrossa och börsångest kan det vara lämpligt att backa tillbaka lite, ta ett djupt andetag och lyssna till lite klassisk filosofi. Kanske borde vi talas vid lite kring den gyllene medelvägen. Vad är det, då?

Låt oss tala om mod. Att vara modig är viktigt. Mod är väsentligt då veklöshet bara leder till elände, krig och ondska i världen. Den gyllene medelvägen är samtidigt än mer av vikt. En ytterlighet är feghet - brist på mod. Men den andra ytterligheten av skalan är vårdslöshet - för mycket mod. Någonstans däremellan finns den gyllene medelvägen - att göra rätt sak, i rätt omfattning och på rätt sätt.

Måttlighet har många relaterade ord när ett enda inte räcker till för att beskriva. Självbehärskning är ett men det finns ett antal till. Betänklighet. Förmåga. Osjälviskhet. Förstånd. Alla har ett värde i dessa orostider.

När du följer den gyllene medelvägen säljer du inte i panik. Du byter inte strategi. Du följer inte massornas rusning i någon riktning. Inget är någonsin nog när du ständigt vill ha mer.

Ångest över sjukdom eller börskrasch är inget den gyllene medelvägen förespråkar. Ångest är en känsla när du förväntar dig det värsta även om det inte har inträffat. Med andra ord är det en subjektiv känsla som får dig att förvänta dig att dåliga saker ska hända. Det slutar med att du lever ditt liv baserat på saker som inte ens har inträffat. Vilda djur springer från faror de kan se, och när de undkommit är det passé. Vi plågas däremot lika mycket av det som inträffat som av det som kanske kommer.

Seneca uttryckte det så här: Vi har en vana att överdriva, föreställa eller förvänta oss sorg. Det är så ångest fungerar. Det är ett tillstånd du lider av medan du väntar på att lidandet ska försvinna. Vissa kallar det att bli sjuk av framtiden.

Obehärskade känslor hör inte hemma i den gyllene medelvägen. Passioner och känslor är störande faktorer för det goda omdömet.
Kommentarer

Populära inlägg