Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Optimal arbetsplats


Inatt drömde jag, med vånda, att jag inte fick ihop min fakturering. Det här var på jobbet och jag arbetade som konsult. En kollega gav mig rådet att jag måste få ihop fler fakturerbara timmar för annars var risken stor att jag blev uppsagd. Som tur var så vaknade jag men det tog en stund innan jag insåg att jag inte arbetade som konsult länge. Och det var ju bra eftersom jag lämnade konsultlivet av ett antal anledningar. Exempelvis vill jag inte vara konsult mer i den eviga jakten på att pungslå kunderna med remarkabla timpriser.

I en lågkonjunktur ska man inte vara kräsen men att utvärdera sin arbetsplats är en god idé. Du tillbringar ju så mycket tid där varje vecka och det är ju inte konstigt om denna tid även påverkar din andra tid. Dåligheter på jobbet tenderar att spilla över på din fritid. Söndagsångest, kanske?

Jag gjorde en viktning av vad jag ser som väsentligt på en arbetsplats. Det är ju faktorer som kollegor, lön och arbetsuppgifter. Men också möjligheter som att gå ned i tid och kompetensutveckling. Jag gjorde en sådan för ett antal arbetsplatser jag haft och en variant som var optimal där jag viktat utifrån vad som är rätt för mig. Exempelvis är tjänstepension viktigare för mig än att gå ned i tid.

En perfekt arbetsplats så så klart har betyg 5 på allt men en sådan finns nog inte. Istället blir min optimala arbetsplats en med medelvärde 18,5. Min nya arbetsplats får också bäst betyg enligt min viktning.

Vad jag vill säga med det här är att om du är på en arbetsplats där du medvetet känner att något är fantastiskt bra medan något annat är skräp så behöver du ändå vikta dessa mot varandra - vad är viktigast? Och börjar du fundera i dessa banor hittar du nog ett antal punkter som du kan betygssätta.

Naturligvis är det svårt att hitta en arbetsplats som uppfyller dina drömmar men att göra analysen ger dig åtminstone verktygen du behöver för att göra om och rätt.


Kommentarer

Populära inlägg