Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Äggbuffert


Buffert. Vad är en buffert? Definitionen är inte tydlig. Dock anser jag att en buffert är pengar som du kan få fram på ett par bankdagar för att hantera något, vad det nu må vara.

Är vi överens om det begreppet så anser sig 8 % av svenskarna sig inte ha en buffert. Barnhushåll har det svårast med buffert och 10 % saknar sådan. Buffertens storlek i undersökningen gjord av SBAB är i sig intressant. Man kan ha en buffert som är mindre än en månads nettoinkomst eller mer än ett års inkomster. Det är en rejäl skillnad, minst sagt.

Vid en oförutsedd utgift på tiotusen kronor väljer 13 % att ta ett lån medan 8 % säljer något lösöre. Hela 39 % säljer av aktier eller fonder. Det är detta jag inte får ihop, riktigt. Om endast 8 % av de tillfrågade saknar buffert - varför används inte denna?

Vi har dock de andra. Eller vi, kanske? Vi som anser oss ha en buffert. Mest troligt har de flesta dedikerade konton för ändamålet med den mentala bokföring som det innebär.

30% har en buffert motsvarande minst en årsnettoinkomst. Det är inte dåliga pengar det. Och behöver man hosta fram tio lax har de flesta dessa pengar på ett sparkonto - förhoppningsvis med ränta.

Så länge man inte blivit arbetslös så är byggande av buffertpengar av vikt. Själv anser jag att det är viktigast att ha slantarna nåbara inom några dagar så därför går ett vanligt sparkonto bort. Jag vill ha mer avkastning av pengarna än vad ett sådant kan ge trots att risken är högre.

Därför är det ju möjligt att ha sin buffert på många olika ställen, med olika varianter på risk. Ägg i olika korgar men likväl en buffert. Då kan man plocka en slant ur olika korgar och på så sätt tillhandahålla sin privatekonomi en buffert ändå.

Det gäller att se bortom sina mentala förmågor och aversion mot förluster. Vi baserar helt enkelt våra enskilda, ekonomiska beslut på vilken effekt de får på ett enskilt konto än på vad som händer med hela vår ekonomi. Vi värderar saker vi äger väldigt mycket högre än om vi inte äger dem. Men egentligen är en vinst i en investering inte hemtagna pengar, eller hur?


Kommentarer

Populära inlägg