Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Inte tappa allt


Fick i dagarna årsredovisningen från Spiltan. Det är ett roligt brev att läsa, lite som en skönroman. Det lutar åt att jag kommer att köpa på mig lite mer i denna aktie vid nästa handelsperiod. Så som ett långsiktigt tåg är det nog en bra investering.

Intressant är Sparrebellen som Per H Börjesson författar och lägger ut på nätet. Man hittar den på den här länken och det finns en hel del skojig läsning bland alla de blad som skrivits. Eftersom Spiltan investerar i onoterade bolag så kan nummer fem vara den första läsningen - den skrevs 2004. Och när du senare läst alla är du framme vid nummer 132 som är det senaste och som handlar om börskrascher i nutid.

Per pratar om 1987, den svarta måndagen, 1992, fastighetsbubblan, 2000, IT-kraschen och 2008, finanskraschen. Av dessa har jag minnen ifrån fastighetsbubblan och framåt även om jag inte hade några investeringar alls före finanskraschen. Oavsett så vill jag hävda att med facit i hand borde man kunnat se dom komma allihop. Det är vara den senaste som är annorlunda - 2020 Coronakraschen men samtidigt kanske bara en katalysator för vad som komma skulle.

Pessimisten säger att det som pågår nu är en vattendelare som kommer att stöpa om hela världsekonomin till något helt annat. Optimisten, som jag, ser möjligheterna och att det hela kommer att passera och allt bli bättre. Jag rekommenderar, liksom Per och många andra, att investera mera nu och framåt, om man kan. Sättningar som denna är få över tid och bör nyttjas. Att kontinuerligt köpa är vad jag kommer att göra. Just nu är det billigare än tidigare.

De så kallade sparekonomerna som de flesta banker stoltserar med har åsikter. Exakt vad de har på fötterna som människor i gemen med bondförnuft inte har vill jag hålla osagt. Att de får lön för att berätta för oss att sitta stilla i båten, detta uttjatade uttryck, för att inte missa uppgången är bra betalt. Att inte ändra sin sparstrategi, däremot, är ett bättre råd som inte alla tänker på.

De mest genomtänkta råden som kom fram var dock följande: fortsätt att amortera, sluta inte helt - det är en del av ett sparande och den säkraste av alla. Amortera mindre men sluta inte helt. Köp inte ny bostad innan den gamla är såld, det är en alldeles för stor risk.


Kommentarer

Populära inlägg