Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Lån utan skuld


Bland familjen Pennings, så kallade, investeringar finns några i låneföretag av typen P2P, förkortningen för peer-to-peer. Det innebär i praktiken att vi lånar ut pengar till privatpersoner via låneförmedlare. I vårt fall är det Lendify och Brocc.

Åsikter kring om detta sätt att investera är av hög-, låg- eller mellanrisk. Och med tanke på att samhällskroppen rister av ångest så är denna investering också utsatt för faror. Det är också en av anledningarna att vi använder två olika tjänster samt att summorna är ganska små.

Vad finns det då att säga om denna typ av investering avseende risk? Att låntagare inte får ha betalningsanmärkningar, måste ha viss taxerad inkomst och fast anställning väger lättare just nu. Hur kreditförlusterna kommer att utveckla sig är svårt att sia om. Plattformarna skapar en korg av lån som fördelar vårt kapital mellan lån i riskklasserna A till E. Kapitalet fördelas på minst 20 olika lån för att sprida riskerna så bra som möjligt.

Lendify har Sveriges nöjdaste kunder inom privatlån. I Svenskt Kvalitetsindex (SKI) årliga undersökning gällande kundnöjdhet vinner Lendify utmärkelsen Sveriges nöjdaste privatlånekunder.
Exempelvis erbjuds låntagarna sänkt ränta i takt med att de sköter sina betalningar och går Lendifys ekonomiskola. Betalar du i tid, har låneskydd och autogirokoppling erhåller du poäng. Sådana grepp gillar jag.

Min plan är dock nu att över tid göra uttag från dessa konton. Jag har valt att ta ut amorteringar och räntor alltefter och tillför nu dessa pengar till mina fondinvesteringar istället. Efter mörker kommer det en gryning, det är jag övertygad om.

Kommentarer

Populära inlägg