Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Orange is the new black


De flesta har i dagarna sitt kuvert i orange att se fram emot att läsa. Många, enligt egen utsago, orkar inte eller vill inte läsa sitt brev. En tredjedel av mottagarna slänger det. Varför det är så hade jag viljat veta mera om men det kan ligga ångest bakom, kanske? Brevet är tveeggat och att veta hur du ska tolka innehållet är bra att ta till sig i förhand.

Förstasidan visar dina pensionskonton och säger litet om din framtida pension. Ingående belopp från föregående år och utgående belopp. Att skillnaden däremellan är positiv är ju bra och du kan räkna ut en procentuell förändring själv. Ifjol steg exempelvis min premiepension med 9%.

I övrigt finns det inte så mycket mer att orda om det här brevet. Mer än att lägga sin premiepension i AP7 Såfa enligt min uppfattning.

Då finns det desto mer att läsa och begrunda på pensionsmyndighetens hemsida med allt från prognoser till avtalsområden för tjänstepension. Nåväl, jag tittar hellre på sidan MinPension som också innehåller tjänstepensionerna i bättre ordning och struktur.

Tyvärr är det så att ju yngre du är desto mer lär du behöva spara själv till din pension. En bra pension anses vara 80% av slutlönen, dock. En genomgående slutsats är att ju längre man har kvar till pension desto mer kommer man själv behöva ta ansvar för att se till att man får en bra pension. Till exempel behöver en civilingenjör född på 90-talet spara två miljoner mer i jämförelse med en civilingenjör född på 1960-talet.

Missnöjet kommer att öka i takt med att nya generationer går i pension, var så säker. Det är den stora gruppen av medelinkomsttagare som kommer att få minst pension i förhållande till lön eftersom de aldrig kommer att komma i fråga för bostadstillägg eller garantipension.  Den här är gruppen som gör allt rätt, jobbar och sliter kommer att vara sämst ut i förhållande till sin lön. När kommer revolutionen?


Kommentarer

Populära inlägg